CatsOnly Logo

10 morsomme fakta om katten du kanskje ikke visste allerede

2. mars 2022

Skrevet av : CatsOnly

10 morsomme fakta om katten du kanskje ikke visste allerede

Katter er fantastiske dyr som vi aldri blir lei av å utforske og lære mer om. Jo mer du lærer om katten din, jo mer fascinerende blir den å følge med på. Vi har samlet ti morsomme fakta om katter som kan være fine å ha med seg som katteeier.

10 morsomme og kanskje litt overraskende fakta om katter:

 1. Huskatter blir i gjennomsnitt 13-15 år gamle, men noen kan bli over 20 år!

 2. Ifølge dyrlegen på huset, Ulrich Ohm, finnes det omtrent 850 000 katter i Norge i 2022! Disse er fordelt på cirka 340 000 husholdninger, mange katteeiere bor alene. Det vil si at nesten hver sjette nordmann har en katt!

 3. De 24 værhårene som er plassert ved snuten er føleorganer som katten navigerer med. Den sjekker også om den er liten nok til å komme seg gjennom trange passasjer med værhårene. Med andre ord, ikke gi katten din en «hårklipp» og fjern værhårene, da kan den bli skikkelig forvirret!

 4. Ifølge Guinness rekordbok er verdens lengste katt 123 centimeter lang, den høyeste katten ruver 48,4 centimeter over bakken og verdens lengste kattehale måler 44,7 centimeter!

 5. Det er mulig å lære en katt triks, nesten på lik linje som en hund – så lenge de gidder selv. Gi katten godbiter når den gjør som du vil, så kan det hende du kan lære den både «sitt» og «gi pote». En katt har havnet i Guinness rekordbok for å utføre hele 24 triks på ett minutt. Dyrlegen på huset, Ulrich Ohm, kan fortelle at katter som oftest ikke orker mer enn et par minutter, og at de gjerne «logger av» etter maks to minutter. Med andre ord, trenger du ikke å føle deg som en mislykket katteeier om den ikke vil lære triks.

 6. Kattunger kommuniserer med moren sin gjennom mjauing. De mjauer også for å kommunisere med mennesker, men lite til andre voksne katter. Forskning fra NMBU viser at et mjau som ender med en lysere tone gjerne er et uttrykk for noe positivt, for eksempel at katten hilser på deg. Et mjau som ender med en mørkere tone kan kommunisere at katten er misfornøyd eller opplever ubehag.

 7. Katter er mer digitaliserte enn vi aner! De både kommuniserer og sier fra på flere ulike måter, forteller veterinær Ulrich Ohm. Når den for eksempel tisser inne i klesskapet ditt, så er det en form for protest. Da kan det være fargen på den nyinnkjøpte sofaen som ikke faller i smak. Veterinæren forteller da at det er som om katten har sendt deg en SMS, og at det er opp til deg å lese den riktig. Beskjeden er: Ta kontakt med CatsOnly for å tyde SMS-en. Om katten sender deg en e-post med vedlegg av at den har bæsjet på hodeputen din, er beskjeden tydelig og klar: Jeg er syk – ta meg med til en Veterinærklinikk.

Les også: Hva betyr egentlig kattens mjau? En enkel guide til hva katten din prøver å fortelle deg

 1. Selv om de fleste katter er veldig glade i melk, tåler de det ikke. De er laktoseintolerante og produserer ikke enzymet laktase som bryter ned laktosen i melken. Derfor er det lurt å ikke gi katten melk, da det kan føre til ubehag. Katten kan heller slukke tørsten med kaldt og friskt vann. For å få katten din til å drikke mer vann, er det lurt å sette opp en vannfontene, eller flere vannskåler.

 2. Katter smaker ikke søtsaker. For at vi skal gjenkjenne ulike smaker, har vi egne reseptorer som plukker opp den eksakte smaken. Hos katter er det ene genet som koder for søtsmak-reseptoren ødelagt, noe som fører til at katter rett og slett ikke smaker søtsaker. Med andre ord: Du trenger ikke få dårlig samvittighet for å beholde godteriet for deg selv!

 3. Hvis du synes at katten din alltid ligger og sover, er det nok fordi den gjør nettopp det! Pus sover gjerne opp mot 16 timer i døgnet – to tredjedeler av tiden. En katt som er 1 år gammel har derfor bare vært våken i cirka 4 måneder.

Artikkeloppsummering for deg på farten:

 • Katter bli i snitt 14 år gamle.
 • Det finnes omtrent 850 000 katter i Norge.
 • Værhårene er viktige føleorganer.
 • Verdens lengste: 123 centimeter. Verdens høyeste: 48,4 centimeter og verdens lengste hale: 44,7 centimeter.
 • Katter kan lære triks – litt som hunder!
 • Katter mjauer for å kommunisere med mennesker.
 • Pusen din tåler ikke melk.
 • Katten din sender deg «meldinger» via atferden og det er mulig å tolke den! -En katt kan ikke smake søtsaker.
 • En katt sover opp mot to tredjedeler av livet.

Visste du...

At katten ikke har ni liv, men en veldig god refleks og et fleksibelt skjelett? Grunnen til at myten sier at katten har ni liv er nok dens utrolige evne til å nærmest alltid lande på beina, uansett hvilken posisjon den faller fra. Katten har en teknikk som gjør at den vrir hodet i riktig retning før kroppen følger etter, slik at den alltid er rettvendt når den faller. I det den lander skyter den rygg, og på den måten gir kroppen en naturlig dempende effekt. Når det er sagt kan katter faktisk skade seg i fallulykker, så vær påpasselig med å sikre vinduer, balkonger og lignende.

appstore download button
playstore download button