CatsOnly Logo

4 fantastiske tips for å gjøre innekatten fornøyd

6. desember 2021

Skrevet av : CatsOnly

4 fantastiske tips for å gjøre innekatten fornøyd

«Mi casa es su katte-casa» – det er livet til en katteeier i et nøtteskall. Har du en katt som kun er inne, eller tilbringer mer tid inne enn ute bare fordi den er en sofagris, finnes det noen grep du kan gjøre for at pus får et ekstra godt liv hjemme. Her er fire tips du kan la deg inspirere av for å gjøre innekattens liv mer stimulerende og stabilt.

1. Tilrettelegg for et liv i høyden – og helst muligheten til utføre mystiske forsvinningsnumre når støvsugeren kommer

Ja, alle vet at katter liker seg i høyden, men det er også viktig å huske på katter liker å kunne gjemme seg så godt at du tror den har stukket av og aldri kommer tilbake. Å tilrettelegge for at den kan klatre, klore og gjemme seg litt som den vil, kommer til å gagne deg og, ikke minst, møblene.

Noen katteprodukter du bør vurdere er:

Klorestativ

Denne løser to veldig praktiske behov katter ofte har: nemlig kloring og klatring. Du kan også kjøpe et stativ med en liten hule katten kan sove og gjemme seg i så mye den vil. Hvor høyt den kan klatre er avhengig av størrelsen du kjøper, men det er uansett veldig praktisk.

Klatrevegg

En litt mer avansert løsning for katter å kunne klatre på, men også en litt mer estetisk variant av et stativ. Dette er i all hovedsak noen hyller (laget for katten) som du kan skru opp på veggen slik at katten kan klatre opp og ned så mye den vil – eller bare ligge og slappe av i høyden.

Klorebrett

Ja, det er akkurat hva det høres ut som. Dette vil definitivt spare deg for kloremerker på sofaer og stoler!

Vindusseng

En vindusseng festes med sugekopper i vinduet ditt og lar katten din få gjøre noe av det den liker aller best: slappe av og se på verden.

Kattehule

For å kunne ha et sted å krype inn i når støvsugermonsteret kommer ut for å lufte seg.

2. Aksepter at hjemmet ditt også er kattens lekeplass

Katteleker i mange forskjellige farger

Hvis katten din først og fremst holder seg innendørs, vil det også si at boligen din så og si er hele universet til katten din. Du som eier har sjansen til å tilrettelegge for mye gøy og moro på den plassen dere befinner dere.

Da kan det også være mulig at du må ofre litt estetikk og ryddighet for å lage et miljø katten din kan bevege seg i og få nok stimuli fra.

Ha en variasjon av små, fysiske leker tilgjengelig på gulvet eller på en fast plass hvor katten kan få tak i det. En laser kan være god underholdning, men dessverre får ikke katten den tilfredsstillende følelsen av å fange byttet til slutt – da kan det jo være fint å avslutte jakten med en gummiball eller mus.

Katten bør ha rundt en halvtime med fysisk aktivitet daglig for å holde seg i form, og for å bruke hodet til noe annet en snorking på favorittplassen.

Kjedsomhet og rastløshet er ikke et godt sted for en katt. De liker å utforske, klatre og å være aktive.

Du vil derimot fort oppdage om katten er misfornøyd med tilværelsen i form av urinering og kloring på møbler, kloring på deg, avføring utenfor dokassen eller aggressiv oppførsel. Ikke særlig gøy. Da er det bedre (og billigere) å sette av tid til litt lek og moro hver dag.

Les også: CatsOnly skal gjøre det enklere for alle å ta vare på katten sin

3. Små måltider er bedre for pus

En katt har andre måltidsbehov enn hunder og mennesker. De spiser små mengder opptil 16 ganger om dagen.

Derfor er det smart å alltid ha mat fremme til katten (mål gjerne opp for hvert døgn) slik at den kan velge selv når den vil spise. Det gir deg god oversikt over pus sine spisevaner og du vil enklere kunne se om det er noen endringer i spisevanene.

Noen tiltak du kan gjøre for kattens hverdagskost er:

Vannfontene

Dette gir katten tilgang på friskt og rent vann. Deilig!

Flere vannstasjoner

Katter er ofte litt glemske når det kommer til å få i seg nok vann. Derfor er det lurt med flere skåler vann stående litt rundt omkring.

Kattegress

Perfekt for fordøyelsen og dannelse av hårballer. I tillegg er det en estetisk og fin plante å ha ved siden av kattemat – og drikkeplassen.

Kattemynte

Catnip, katteparfyme eller kattehasj – kjært barn har mange navn. Denne planten gir katter en følelse av velbehag og eurfori ved å trigge kattens feromoner. Helt lovlig, selvsagt.

Lurer du på hvor mye mat katten din trenger? Snakk med en av våre dedikerte katteverinærer i CatsOnly-appen.

4. Katter er sosiale vesener (på tross av mange myter)

To katter som ligger i en bag

For en innekatt er tiden med deg den beste tiden, og dersom du er mye borte på dagen, vil den sette enormt pris på kos og lek når du kommer hjem.

Selv om katter ikke er som hunder i den forstand at de ikke umiddelbart gjør det du ber dem om, eller at de noen ganger ligger to meter unna i stedet for helt nær deg, så liker de å tilbringe tid med mennesket sitt.

Hvis du er mye ute av huset kan det være smart å vurdere å ha to katter i stedet for èn. Ikke bare har du to koseklumper å komme hjem til, men de vil i tillegg ha hverandre og det vil definitivt føles godt for deg de dagene du av ulike grunner er lengre ute av huset.

Til slutt: Husk å kastrere, vaksinere og chippe selv om katten din er mest inne! Det er alltid best for kattens helse.

En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Katten liker seg i høyden og i tillegg ha et sted å gjemme seg. Dette behovet dekkes godt av for eksempel et klatrestativ og en kattehule.
  • Sett av tid til lek og aktiviteter slik at katten din ikke kjeder seg og begynner å utvikle en kjip atferd.
  • Mål mengde med mat til katten hvert døgn slik du enkelt har oversikt over hvor mye han/hun spiser.
  • Katter liker å være med andre! Hvis du er mye borte kan det være kjempefint for pus å ha en kattekompis å henge med.

Visste du...

At katten har vært venn med oss mennesker i rundt 10 000 år og regnes som en av verdens vanligste kjæledyr? De var nemlig ekstremt lønnsomme å ha i nærheten av kornlageret for å jage unna mus og rotter, og det var også en lønnsom matkilde for katten. Vinn-vinn for begge arter! Ifølge Store norske leksikon var det i 2016 rundt 770 000 eide katter i Norge.

I tillegg er det en større andel eierløse katter (cirka 80 000 ) som vi skal hjelpe gjennom CatsOnly-fellesskapet: Både ved at våre kattededikerte veterinærer daglig jobber aktivt med å hjelpe katteeiere, og ved at 1 prosent av hvert enkelt abonnement doneres til Dyrebeskyttelsen Norge månedelig.

Bli med i fellesskapet du også, da vel!

appstore download button
playstore download button