CatsOnly Logo

Agathon ble frisk igjen med hjelp fra CatsOnly

4. juli 2022

Skrevet av : CatsOnly

Agathon ble frisk igjen med hjelp fra CatsOnly

Da katten Agathon på 16 år begynte å tisse utenfor kassa si, og tømte vannskåla tritt og ofte, skjønte eierne at noe ikke var som det skulle. I tillegg hadde han begynt å frese mot søsterpusen Mina. Da tok de kontakt med CatsOnly for å høre om det var noe som kunne gjøres, fikk de hjemmebesøk av Årnes Veterinærklinikk.

– Vi har vært hos noen dyrleger før hvor man sitter med en følelse av at «det er jo bare en katt». Men for oss er det et familiemedlem, sier Øystein.

– Vi er glad i ham, så vi vil jo ha ham så lenge som mulig, om det går an å gjøre noe, skyter Audhild inn.

Og det gikk definitivt an å gjøre noe. Etter at en blodprøve ble tatt med tilbake til klinikken og analysert, ble det diagnostisert diabetes.

En del av den daglige rutinen

Etter at diagnosen var stilt, dro Øystein rett til klinikken på Årnes og fikk opplæring fra en av CatsOnly-veterinærene i hvordan han skulle sette sprøyte på Agathon. Øystein legger ikke skjul på at det hele virket litt umulig da de først begynte.

– Jeg må si at da jeg var hos dyrlegen den dagen, og han viste meg sprøyter og hvordan man måler opp insulin, så virket det litt uoverkommelig. Men nå tenker jeg ikke over det engang, det er bare en del av den daglige rutinen.

Rutinen går ut på å sette et stikk i nakken til Agathon morgen og kveld. Og selv om både eierne og katten var skeptiske i begynnelsen, går det nå så bra at Agathon ofte maler når sprøyta settes, og han trenger ikke lokkes med godbit.

– Det er et stikk i nakken morgen og kveld, det er det eneste vi gjør. Det er gjort på sekunder, når man blir vant til det. De første gangene må jeg innrømme det kom mer på pelsen hans enn i nakken. Men du lærer deg teknikker. Det skjer ubevisst, og det skjedde på noen få dager, sier Øystein.

Reduserer veterinærbesøkene med 70 prosent

Etter den første demonstrasjonen med sprøyta var gjort, benyttet Øystein og Audhild seg av to konsultasjonstimer online via CatsOnly. Der kunne de gå gjennom bekymringer og observasjoner.

En trygghet som CatsOnly tilbyr, er at du hele tiden snakker med samme veterinær, at den personen som satte behandlingen i gang, fortsetter å følge opp. En annen fordel er at veterinærbesøkene kan reduseres med 70 prosent, som er veldig greit om katten din er som Agathon, som hater å reise.

– Det skal være veldig ille om vi tar ham med til dyrlegen nå. Han skriker hele veien i bilen og det er en kamp å få ham inn i buret, så det unngår vi så mye vi kan, sier Øystein.

Les også: Er veterinærturen stress? God hverdagshelse reduserer unødvendige reiser med pus til klinikken

Da diagnosen ble stilt, var det mange rundt dem som mente at det var på tide å avlive katten. Men det var ikke et alternativ for Audhild og Øystein. Diabetes går, i likhet med oss mennesker, ut over kattens blodsukker og omsetning av karbohydrater, fett og proteiner. Men det kan behandles med insulin. Det krever at eierne er villige til å gjøre den ekstra innsatsen.

– Som katteeier har du et ansvar for å ta vare på katten din. Uansett hva det er, så prøver man. Så får man heller spare inn på andre ting. For det er klart at det koster litt, men behandlingen ble rimeligere fordi vi brukte CatsOnly. Og det er et liv, som er like mye verdt som vårt, sier Øystein.

Én sommer til

Agathon har alltid vært en livlig katt, barnslig for alderen, som elsker å løpe ut om sommeren og gjerne bli ute til langt på natt. Lange vintre har ofte gjort ham urolig, og da han ble syk i februar, var det en motivasjon for Audhild å i det minste kunne gi ham én sommer til.

– Det å kunne få en behandling så han i hvert fall kunne få en vår og sommer til og være ute og lykkelig, det ville vi gi ham. Det var vårt første mål, og vi ser nå at han har kommet seg så mye at han kanskje lever lenger også, sier Audhild.

agathon02.JPG

Digital prosess

I de fleste tilfeller hvor diabetes eller en lignende sykdom påvises hos katten, vil dette innebære 3-4 besøk på klinikken. Ved hjelp av CatsOnly, kom veterinæren hjem til Audhild og Øystein for fysisk sjekk, og resten av prosessen foregikk digitalt. Og de er svært positive til hele opplevelsen.

– Jeg har allerede tipset både familien min og gamle naboer om appen. Den kan være med på å snu folks negative tanker rundt sykdommen på et tidlig stadium, før de tenker at dette ikke er noe vits å gå videre med. Så jeg ville anbefalt å ta en konsultasjon via CatsOnly, sier Øystein.

Les også: Slik fungerer et CatsOnly-abonnement

Blitt sitt gamle jeg igjen

Og Agathon? Han er sakte men sikkert blitt sitt gamle jeg, og kommer godt overens igjen med både Mina og eierne. Han og Mina ligger ofte og slapper av sammen eller lekeslåss, og om kvelden er det ut og nyte sommeren.

– Han skjønner når vi prøver å få ham inn, så enkelte ganger bare stikker han av, slik han gjorde da han var mindre. Han er på en måte tilbake til sitt gamle jeg, avslutter Øystein.

appstore download button
playstore download button