CatsOnly Logo

Alt du bør vite om katten får flått og hvordan du behandler det

2. mars 2022

Skrevet av : CatsOnly

Alt du bør vite om katten får flått og hvordan du behandler det

Er du stolt eier av en leken utekatt? Da har du sikkert oppdaget at den fra tid til annen har kommet hjem med en flått fra en av utfluktene sine. Vi gir deg en oversikt over hva du kan gjøre – både for å forebygge flåttbitt og hvis flåtten allerede har satt seg.

Hva er egentlig flått, og er den farlig for katten?

Det høres flott ut, men flått er faktisk alt annet en flott. Den lille krabaten er nært beslektet til midden, og er en del av edderkoppfamilien. Bittet er ikke farlig i seg selv, men flåtten kan overføre bakterier og virus fra andre pattedyr.

De vanligste sykdommene flåtten kan være bærer av er borreliose og anaplasmose. Den førstnevnte sykdommen er sjelden å finne hos katter, men anaplasmose kan være noe vanligere. Selv om katten kan bli smittet av disse sykdommene er det uvanlig at den blir syk. Har katten din fått flått, kan du selv følge med på om katten har nedsatt almentilstand i form av slapphet, dårlig matlyst, svimmelhet, stivhet og halting. Ta kontakt med en veterinær hvis du mistenker sykdom.

Forebyggende tiltak

Flåttsesongen strekker seg fra mars til november i Norge. I disse månedene er det mye du kan gjøre for å forebygge at pus blir syk av flåttbitt. Det viktigste du gjør er å se over pelsen så ofte du kan – gjerne daglig med en børste eller med fingrene. Flåtten bruker gjerne litt tid på å feste seg, så er du heldig kan du fjerne den før den har sugd seg fast. Når den først biter, tar det cirka 24 timer før den eventuelt overfører virus eller bakterier, så du har altså mye å vinne på å gå over pelsen ofte.

Det finnes også andre tiltak som flåttmiddel og flåtthalsbånd, samt medikamenter i form av dråper eller tabletter. Vær sikker på at du gir katten din flåttmiddel beregnet for katt, da den kan bli syk av flåttmiddel til andre dyr, som for eksempel hunder.

Les også: Slik kan riktig sårstell hos katten bidra i kampen mot antibiotikaresistens

Hva gjør du hvis katten din har fått flått?

Kanskje du klør den firbeinte vennen din litt bak øret, og kjenner en liten kul? Hvis flåtten allerede har satt seg kan man få litt panikk – men frykt ikke, det pleier å gå helt fint. Flåtten rekker som regel ikke å overføre virus eller bakterier det første døgnet. Det er også de færreste flåtter som faktisk bærer på sykdom. Skulle katten være uheldig og bli smittet med noe, går selv det som regel fint.

Når du oppdager flåtten er det viktig å få den fjernet. Dette kan du enten gjøre med en flåttfjerner, en pinsett eller med fingrene. Ta tak så nære huden som mulig, vri en runde helt rundt og trekk den ut. Da vil du mest sannsynlig få ut så mye av flåtten som mulig. Om det sitter noe igjen er ikke det så farlig, det faller ut etter hvert. Brenn eller kast flåtten i do etter at den er fjernet, slik at den ikke kan bite andre dyr eller mennesker.

Få hjelp av en veterinær der du måtte befinne deg

Som medlem i CatsOnly-fellesskapet kan du kontakte veterinæren så mange ganger det trengs, så du er sikker på at flåtten ikke har gjort noe skade. Last ned CatsOnly-appen og få hjelp av dedikerte veterinærer gjennom videokonsultasjoner. Alltid til en fast månedspris – uansett hvor mange konsultasjoner du trenger og hvor mange katter du har.

Alt du bør vite om katten får flått og hvordan du behandler det

ProTip fra veterinæren!

Ta en nøye sjekk av pelsen til katten din – helst daglig – i flåttsesongen. Du kan enten gre igjennom eller kjenne over pelsen med fingrene. Vær spesielt nøye i lysken, ved armhulene, bak ørene og i halsen. Flåtten rekker som regel ikke å smitte det første døgnet etter at den har bitt seg fast, så går du over pelsen daglig vil du kunne forebygge eventuell sykdom. Bruk gjerne en godbit som distraksjon under flåttsjekken!

En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Flåttsesongen strekker seg fra mars til november i Norge.
  • Sjekk pelsen til katten din ofte – helst daglig i denne perioden.
  • Forebygg med flåttmiddel, flåtthalsbånd eller tabletter.
  • Riktig fjerning av flåtten minsker sjansen for overføring av bakterier og virus fra flåtten til pus. Husk å brenn eller kast flåtten i do når den er fjernet så den ikke fester seg på andre dyr eller mennesker!
appstore download button
playstore download button