Begynner katten å dra på årene? Dette bør du vite om den aldrende katten din
24. november 2021
Skrevet av : CatsOnly
Når «pensjonerer» katten seg, egentlig?
Kanskje ikke overraskende nok, så er dette like individuelt som med alle andre skapninger, og det er flere faktorer som spiller inn: rase, gener og kattens generelle hverdagshelse. I veterinærverden regnes katter mellom 8-9 år som modne katter, katter fra 10-14 år som seniorkatter og katter over 15 år og utover som geriatrisk – det vil si da alderdomstegn virkelig begynner å merkes.
Typiske aldringstegn du kan se etter er:
- Katten sover mer og oppholder seg heller inne i varmen enn å være ute.
- Du har en pus som ikke lenger spretter like lett opp på steder den ikke får lov til, grunnet stive ledd og vond rygg.
- Du legger merke til at katten hører deg dårligere…
- ...og kanskje ikke ser matskålen like godt.
- Pelsen mister litt glans og du må oftere frem med børste og saks fordi katten ikke helt klarer den regelmessige pelspleien selv.
- Tegn på endring i drikke- og spisevaner.
- Dårlig ånde (pass på å få sjekket tennene).
Har du en eldre katt over ni år som allerede viser flere av disse typiske tegnene, kan du nok regne med at du nå deler hjem med en pensjonistpus.
MEN! Frykt ikke, den kan fortsatt ha mange gode år foran seg – i dag kan en katt fort leve til den er helt opp i 20-årene. Det er bare viktig å huske på at en eldre katt ikke lenger har en kropp som tåler like mye som da den var i sin «prime time» og kongen av gaten.
Vanlige ting som skjer i kroppen til en eldre katt
Hver katt er unik med egen kropp og utfordringer, men det er visse sykdommer vi ser mer av og som ofte er trigget av en aldrende kattekropp.
La oss se nærmere på de tre vanligste aldersrelaterte sykdommene:
1. Nyresykdom og nyresvikt
Nyrene er et organ som ofte blir preget av alderdommen hos katten og kan føre til sykdom. Et tegn på at noe er galt med nyrene er at katten er innom drikkeskålen mye mer regelmessig – altså, ikke et tegn på at katten plutselig har tatt til fornuft med alderen og nå er påpasselig med å få i seg nok væske.
Heldigvis er god nyrehelse enkelt å vedlikeholde ved å skifte til mer aldersriktig mat for seniorkatter – spesielt mat som er snillere mot nyrer og hjertet. Se etter mat som har mindre mengder av fosfornivåer og har tilsatt antioksidanter – ofte er også maten merket med alder og næringsfordeler.
2. Ikke la katten bli for rund med årene...
Vi vet at det kan være veldig koselig å skjemme bort katten med bløtfôr, tunfisk eller hva enn katten din digger. Bare pass på at den ikke blir overvektig. Det handler rett og slett om at det både er belastende for leddene og det kan bidra til å utvikle diabetes – noe du absolutt vil unngå.
3. Men heller ikke for tynn
Hypertyreose – bedre kjent som høyt stoffskifte – er en sykdom som ofte rammer katter over 12 år og fører til vekttap selv om katten spiser mer enn vanlig.
En annen årsak til at katten blir tynnere er dårligere smak- og luktesans og problemer med fordøyelsen. Det fører naturligvis til at noen seniorer også mister interessen for maten du setter frem – så bare husk at det ikke er fordi de er vanskelige kunder og kresne med vilje.
Her kan det lønne seg å gjøre litt research på kattemat for de eldre – og til og med snakke med veterinæren din om hva slags mat som kan friste.
Atferdsendringer du bør være ekstra obs på hos katten din
Ja, katter kan i bunn og grunn være rare helt uten grunn (i hvert fall slik vi tolker det), men står katten din og mjauer på badet flere ganger om dagen uten at du fatter hvorfor? Eller kanskje den viser tegn til å ha glemt hvordan den kommer seg ut til favorittplassen, eller har begynt å gjøre fra seg utenfor kattekassen? Da kan det hende den har begynt å surre litt på grunn av alderdommen.
Hvis du legger merke til dette, er det smart å kontakte veterinæren din for å finne ut om det er noen andre grunner – som smerte eller annen underliggende sykdom – som er årsaken til denne oppførselen. Når dette er utelukket kan du også få noen råd til hvordan du kan tilrettelegge for et trygt og godt liv for katten din, selv om han/hun har litt tungt for å huske på sine eldre dager.
Nyt pensjonisttiden med pus
Foruten å være litt mer årvåken til pus sin helse, skal dere egentlig bare fortsette å nyte tiden dere har sammen med masse kos og aktivitet. Ja, for selv om du har en pensjonistpus, er det faktisk veldig bra med stimuli og bevegelse – selv om det kanskje ikke blir like mye som før.
Så lenge du har god dialog med veterinæren og vet at pus ikke går rundt med usynlige smerter (for husk at de er mestere på å skjule vondter), kan den rusle inn i alderdommen og leve et godt liv.
Usikker på om du bør stikke til veterinærklinikken?
Book en videokonsultasjon med våre katteengasjerte veterinærer og hør hva deres råd er. De vil, med din hjelp, ta en titt på katten din og vurdere om du bør ta den med til en klinikk for en nøyere sjekk for å utelukke underliggende sykdom.
Det eneste du trenger å gjøre er å laste ned CatsOnly-appen og lage en profil til seniorpusen din. De første syv dagene er helt gratis og har ingen binding – derfor kan du få hjelp med spørsmålene du sitter med akkurat nå – helt kostnadsfritt.
ProTip fra veterinæren!
Dersom du ikke allerede veier katten din regelmessig er dette en veldig enkel måte å holde et øye med kattens helse. Vekten kan si mye om hvordan pus har det, og du vil kunne registrere betydelige endringer i kattens helse om vekten endrer seg drastisk.
En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:
- Katter regnes som senior fra 10-årsalderen.
- Det er flere tegn på alderdom du kan se etter (se lengre opp i artikkelen). Hvis du legger merke til store endringer i seniorpusen din kan du ta en videokonsultasjon med CatsOnly-veterinæren for en digital helsesjekk og vurdering.
- Pass på alderstilpasset fôr til katten din – spesielt for god nyrehelse.
- Unngå både overvekt (diabetes) og undervekt (lavt næringsinntak) hos katten din.
- Nyt tiden med pensjonistpusen!
Visste du…
At Norges eldste katt het Tom og levde et 30 år gammelt langt liv?! Det tilsvarer en menneskealder på... hold deg fast...137 menneskeår. Han døde i 2008 og holder fortsatt norgesrekorden.