CatsOnly Logo

– CatsOnly skal gjøre det enklere for alle å ta vare på katten sin

24. november 2021

Skrevet av : CatsOnly

– CatsOnly skal gjøre det enklere for alle å ta vare på katten sin

Veterinæren, Ulrich Ohm, står bak appen «CatsOnly».

Helt siden grunnlegger av CatsOnly-appen, Ulrich Ohm, var barn har dyr og dyrevelferd vært en stor del av livet hans.

– Gården jeg vokste opp på hadde store kuer, men også andre dyr som jeg var med på å ta hånd om. Vi hadde også en gråspraglet pus kalt Susi som alltid fulgte etter meg når jeg skulle mate dyrene. Hun ble faktisk 16 år gammel, forteller Ohm.

Den gangen reiste veterinærene på hjemmebesøk til gårdene rundt omkring i bygda. Å se hvordan veterinærene bidro til dyrets hverdagshelse, er noe som etterlot et permanent inntrykk på Ohm.

– Som liten gutt var det jo imponerende å se hvordan veterinæren «reparerte» syke dyr, eller tok imot en kalv, så da jeg var ni år bestemte jeg meg for å bli veterinær. Etter hvert som jeg ble eldre synes jeg også at det sosiale og faglige elementet virket interessant og givende. Veterinæren hadde en veldig «hands-on» tilnærming og en forebyggende metode å behandle dyrene på, sier Ohm.

– På tide å dra katten opp av grøfta

Tilfeldighetene et ungt liv ofte preges av skulle bringe Ohm til Norge da han var ferdigutdannet i 1994. Han oppdaget fort at folk hadde generelt større tillit til veterinæren her enn i Tyskland.

– Sammenlignet med Tyskland, synes jeg at dyreeierne her tok kjappere kontakt med veterinæren om noe virket galt, og da kunne vi jo starte behandling og medisinering med det samme. Forebyggende behandling er minst like viktig for dagens dyrevelferd og mange dyreeiere oppsøker hjelp så fort noe virker galt, men det er ofte litt mer tricky med katten, forteller Ohm.

I løpet av sine 25 år i veterinærbransjen har Ohm fått bred erfaring og kompetanse gjennom å behandle store og små dyr med ulike type helseutfordringer i ulike livsfaser. Til tross for veterinærtilliten han opplevde i starten av karrieren sin, var det noe som skurret når det gjaldt katter. Det kunne virke som om kattenes helse ikke ble tatt like på alvor som hunder og andre husdyr.

– Kattegrunnlaget på en klinikk har alltid vært betraktelig mye lavere enn hundegrunnlaget. Journalene vi har på katter er et sted mellom 70-80 prosent lavere enn hunder. Det var derfor jeg ville starte en egen tjeneste kun for katter. Etter 25 år synes jeg at det er på tide å dra katten opp av grøfta, vekk fra hundetrafikken og inn i journalsystemene hvor de hører hjemme. Vi må synliggjøre kattene. Det er her CatsOnly kommer inn i bildet, sier Ohm.

CatsOnly skal øke kattens status

CatsOnly skal jobbe for å oppgradere kattens hverdagshelse og status i samfunnet. Enkelt og greit kan du som katteeier laste ned en app hvor du kan ta kontakt med veterinæren din og få en konsultasjon på video – uansett om du har store eller små spørsmål om katten din.

Ohm forklarer at det er vanskelig å gi en eksakt årsak til hvorfor kattens status har blitt lavere, men han legger frem tre hovedgrunner som mulige årsaker.

– Den første grunnen er at katten er mester på skjule sykdom og smerter. Det gjør at mange ikke skjønner at noe plager den før den ofte har kommet for langt i sykdomsprosessen. Den andre grunnen er kostnader – mange har heller ikke forsikring. Den tredje årsaken er at turen til veterinæren er mye mer tungvint og stressende for både pus og eier fordi de fleste katter ikke trives særlig godt i bur. CatsOnly løser i bunn og grunn alle disse tre utfordringene, forklarer Ohm.

Målet er rett og slett å gi et lavterskeltilbud skapt for å øke kattens velferd, men også å kunne fjerne stressmomentet med å måtte putte katten i et bur hver gang du har et spørsmål rundt katten din sin helse som du ikke får svar på i Google.

Håpet er at flere vil ta kontakt dersom de bare kan ta konsultasjonen med en «cat friendly»-veterinær på video. Katteeiere vil få et bredere behandlingstilbud enn Google har å by på. I tillegg skader det ikke at det vil bli mye, mye rimeligere å benytte seg av videokonsultasjoner enn å besøke en klinikk.

– I mange, mange tilfeller trenger ikke katten mer enn en forebyggende behandling som eieren selv kan gjøre, men med veiledning fra en dedikert katteveterinær via en digital konsultasjon. Skulle katten trenge en fysisk sjekk, vil det bli satt opp ulike «veterinærspotter» der katten din kan få veterinærhjelp, legger han til.

Les også: Øk kattens status med ID-merket chip

– Du er ikke gæren fordi du bryr deg om katten din

Mye av grunntanken bak CatsOnly er at kattens status økes ved å endre folks holdninger til både katten og katteeieren.

Ohm mener at det fortsatt er en del stigma rundt katteeiere som engasjerer seg i katten sin, og at de kan bli assosiert med den typiske «crazy cat lady»- stereotypien.

– Jeg har møtt folk i dag som fortsatt – i 2021 – mener det er helt latterlig at jeg vil jobbe kun med katter og kattenes status. Du er ikke gæren fordi du bryr deg om katten din! CatsOnly skal være med på å endre dette, mener han.

Med en plattform som CatsOnly er drømmen å etter hvert skape et digitalt fellesskap for katteiere hvor de kan dele av egen erfaring, og stille spørsmål rundt kattehelse og adferd og å få med seg interessante og spennende nyheter – alt «katt» skal med.

– Ved siden av å være en digital veterinærtjeneste, skal CatsOnly også være et digitalt fellesskap hvor katteeiere kan prate med hverandre og dele av sine erfaringer – som igjen vil bidra til å skape et bedre liv for katten og normalisere det å engasjere seg om katten sin hverdagshelse, avslutter Ohm.

appstore download button
playstore download button