CatsOnly Logo

De viktigste forskjellene på hunn- og hannkatter

24. august 2022

Skrevet av : CatsOnly

De viktigste forskjellene på hunn- og hannkatter

Akkurat som oss mennesker, har de pelskledde vennene våre personligheter som definerer hvordan de oppfører seg. Noen er sjenerte og trives best i eget selskap, mens andre liker å være midtpunktet og har skikkelig «cattitude». Men hvilken rolle spiller kattens kjønn inn i deres adferd og personlighet?

Kosete hunnkatt og rampete hannkatt

Kattens miljø og arv spiller en stor rolle for utformingen av personlighet. Men det finnes visse karakteristiske trekk ved kjønnene som er verdt å peke ut. Visste du for eksempel at hannkatter stort sett er venstrehendte, mens hunnkatter er høyrehendte? Dette kan være noe å følge med på neste gang pus griper etter maten din. Du kan imponere venner ved å møte en helt fremmed katt og vite hvilket kjønn den er, kun ved å se hvilken pote som er dominant.

Det er også et gjennomgående trekk at hunnkatter er mer opptatt av å skape et trygt og komfortabelt miljø. Dette er på grunn av deres naturlige morsinstinkt. Derfor blir hunnkatter også oftere irritert over store og små forandringer i hjemmet, noe mange av oss har lagt merke til om vi ommøblerer.

En hunnkatt kan være mer kosete, mens hannkatter er mer lekne og energiske. Om du vil ha en lekekamerat og ikke har noe imot at pus er en liten ramp fra tid til annen, kan hannkatt være det riktige valget. Vi snakker veldig generelt her, og det finnes intet fasitsvar. Det vil også ha stor påvirkning hvorvidt katten er kastrert eller ikke.

Kastrert hann- og hunnkatt

Det er mange fordeler ved å kastrere katten. Uavhengig av kjønn vil dette være godt for kattens helse, samt minske andelen hjemløse katter. Derfor anbefaler vi alltid å kastrere katten. Om ikke vil forskjellene mellom hann og hunn bli tydeligere.

Les også: Må katten egentlig kastreres?

En ukastrert hannkatt er eventyrlysten, vil gjerne være ute og markere seg, samt forsvare sitt område ved å havne i slåsskamp. Den er selvstendig i den forstand at den gjerne er borte fra hjemmet i lengre perioder enn hunnkatter, men kommer til gjengjeld hjem med sår og skader som må pleies. Da kan det være lurt å ta kontakt med en dyrlege hos CatsOnly. Da vil du spare både tid og penger, samt forebygge unødvendig bruk av antibiotika.

Les også: Slik kan riktig sårstell hos katten bidra i kampen mot antibiotikaresistens

Om du kastrerer hannkatten vil de utagerende sidene forsvinne, og han blir en rolig og kosete sofakatt. En ukastrert hannkatt har et område på over 10 kilometer i diameter å bevege seg på – mens det reduseres til 1 kilometer etter kastrering.

Hos hunnkatter er forskjellen på kastrert og ukastrert mindre merkbar. De vil som regel være kosete og rolige uansett, men du kommer til å merke forskjell under løpetid og når de er drektige.

Hunnkattens løpetid

Så fort den er blitt kjønnsmoden, vil en ukastrert hunnkatt få løpetid med jevne mellomrom, som forandrer adferden hennes. Hunnkatten blir kjønnsmoden fra 4-6 måneders alder, litt avhengig av årstiden. Hannkatten bryr seg ikke om alder og parrer seg med jentene rett som er. For noen katter kommer løpetiden cirka hver tredje uke, mens for andre kan det være sjeldnere, ned til en eller to ganger i året. Løpetiden er sesongbasert, og mest utpreget om våren og om høsten. Derfor finnes det to kull blant katter: «vårfødt katt» og «høstfødt katt». Hunnkatter født om våren, kan bli kjønnsmodne allerede den påfølgende høsten.

Kattens løpetid kan være intens og plagsom både for kattepopulasjonen (i og med at hannkatter tiltrekkes og havner i slåsskamp), og for mennesker. Du vil merke at den er mer masete, klengete og høylytt. Hun kommer også til å snike seg ut for å treffe hannkatter. Om du vil unngå å plutselig stå der med en haug med kattunger, må du passe på henne hele tiden, men dette kan også føre til at hun prøver å tiltrekke seg hannkatter ved å mjaue høyt og urinere inne. Dette er noe du må være forberedt på å forholde deg til relativt ofte om du ikke kastrerer katten.

Les også: Hva slags katterase passer for deg? Her er 8 katteraser og ulike kvaliteter du bør vite om

Statistisk sett er det hunnkatter med løpetid som oftest roter seg bort og ikke finner veien hjem, fordi de noen ganger må langt avgårde for å finne en partner. Dette er en vond situasjon for både katten og eieren. Vi anbefaler å kastrere hunnkatter, så vil hun ha den samme godlynte og rolige adferden hele tiden, og holde seg trygt hjemme.

Kattens helse

Hann- og hunnkatter har visse helsemessige forskjeller. Hannen har lettere for å få urinsteiner. Fordi det er mye vanskeligere for herrene å tisse dem ut enn for damene, kan hannkatter få urinstopp. Dette er en livstruende og veldig smertefull tilstand. Dette kan unngås om katten drikker nok vann, men er altså noe man må være ekstra obs på om man har hannkatt. Som nevnt tidligere, reduseres hannkattens radius kraftig om han kastreres. Dermed vil risikoen for å bli skadet i trafikken også minimeres.

Hannkatten har også lettere for å bli overvektig. Da klarer den ikke å stelle pelsen sin like godt, og kan få et noe ruglete utseende.

Hann- og hunnkatt sammen

Som nevnt vil forskjellene mellom kjønnene viskes betydelig ut så fort katten kastreres. Om du vil ha katt først og fremst for kosens skyld, burde den være kastrert. Men hva med deres sosiale egenskaper sånn ellers, lurer du kanskje på? Er det noen forskjell i hvordan de går overens med andre katter og mennesker? De fleste katter liker best å være sjefen i huset, det vil si den eneste katten innenfor de fire vegger. Om de fra veldig ung alder deler hjem med en annen katt, vil de lettere akseptere hverandre. Om du for eksempel tenker på å skaffe deg to katter, vil den tryggeste kombinasjonen i de fleste tilfeller være en hann- og en hunnkatt (så lenge de er kastrerte). Da vil ingen av dem føle seg truet av den andre, og de går dermed lettere sammen enn for eksempel to hannkatter vil gjøre. To hunnkatter er også en trygg kombinasjon. Men generelt har ikke kjønn all verdens å si på dette, men snarere personligheten.

Kattens atferd ovenfor mennesker er også lite definert av kjønn. Noen er sosiale og elsker kos, mens andre tar imot mat og stikker. Sosialisering fra en tidlig alder, både med mennesker og andre dyr, er nøkkelen.

Mange katteelskere vil ha sterke meninger om hvilket kjønn som er best og hvorfor. En ting de fleste eksperter enes om, er at det ikke er kjønnet som har betydning, men om de er kastrert eller ikke.

De viktigste forskjellene på hunn- og hannkatter

ProTip fra veterinæren! Katter må kastreres! Det blir også kalt sterilisering på hunnkatter, men dette er for å skille mellom hunnen og hannen, slik at det blir mindre misforståelser. Om det var sterilisering, ville man kun fjernet egglederen, og det gjør man ikke.

En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Katters personlighet defineres ikke av kjønnet, men heller om de er kastrert.
  • En ukastrert hannkatt er eventyrlysten, egenrådig og kan havne i slåsskamper.
  • En ukastrert hunnkatt får løpetid med jevne mellomrom, som vil påvirke oppførselen hennes.
  • Det anbefales å kastrere katten uansett kjønn.
  • Hannkatter kan ha noe dårligere helse enn hunnkatter.
  • Hunnkatter er mer aksepterende ovenfor andre husdyr.

Visste du…

At hannkatten har pigger på tissen som induserer eggløsning hos hunnkatten under parring? Det vil si at uten parring, blir det ingen eggløsning og dermed permanent løpetid for en ukastrert hunnkatt. Slitsomt!

appstore download button
playstore download button