Er julestjernen giftig? Disse plantene bør katten din holde seg unna
29. november 2022
Skrevet av : CatsOnly
Det skal sniffes, smakes og spises: Når verden oppleves eksklusivt ut fra sansene, er det bare et spørsmål om tid før katten din får i seg noe den ikke skal. Katten din har et iboende instinkt for kamp og vil som oftest gjøre et tappert forsøk på å bli kvitt åpenbare trusler. Visse trusler, som giftige planter, er ikke like åpenbare. Da er det viktig å vite om alle pusefiendtlige planter. Nattejakteren vil som oftest unngå giftige planter da disse har en bitter smak – heldigvis. Likevel kan pusen din være uheldig. Så, hvilke planter skal katten din holde seg unna?
De farligste plantene for katter
Det som bare forårsaker en litt lenger tur på toalettet for oss mennesker, er for våre sarte pelskledde venner farlig og i verste fall livstruende. I planteriket har visse vekster gifter som påvirker livsviktige organer. Er forgiftningen høy, vil det ikke alltid være nok at pus prøver å bli kvitt giften selv. I verste fall kan skader i hjertet og nervesystemet oppstå. Spesielt én plantetype skal du være obs på: liljeplanter. Liljer, liljekonvall, påske- og pinselilje er svært giftige og kan forårsake alvorlig og permanent nyreskade. Tegn på skade er oppkast, sikling, nedsatt matlyst og svakhet. Og jo mindre og lettere pusen din er, jo mer vil den reagere på en mindre mengde gifter.
Draketreslekta, oleander, konglepalme og engletrompet er også farlige planter for katten din.
Les også: Hva slags mat skal katten din egentlig ha?
Mindre farlige planter som kan gi irritasjon
Med andre planter er det mindre vanlig at katten blir forgiftet – selv om det kan forekomme (obs obs). Det er mengden plantesaft katten din får i seg som er avgjørende for hvor dårlig den blir. Kanskje har pus litt irritert hud eller vansker med å svelge? Da skal du ikke se bort fra at en av disse plantene (eller blomstene) har skylda: flamingoblomst, flittiglise, fredslilje, gullranke og prikkbladplante.
Julestjernen og andre juleplanter: Hvilke er giftige?
Julestjernen har fått et rykte på seg for å være en giftig plante. Det er den ikke. Derimot er den mildt irriterende som vil si at den i verste fall kan gi pusen din en litt trøblete mage. En pus med problemer i mage og tarm, vil som oftest kaste opp og få diaré.
Juleplanter å holde seg unna er amaryllis, azalea, julekaktus, julerose, misteltein, tulipaner, svibel og vintergrønne busker. Men før du uffer og akker deg over at julepynten er gått tapt på grunn av kjæledyret, vil vi råde deg til å plassere plantene et sted pus ikke kan nå dem. Men dersom du har en klatrepus, vil vi be deg være nådefull og unngå giftige planter helt.
Les også: Er katten din matintolerant?
Hva med juletreet, lurer du kanskje på. Barnålen på juletreet er sylspiss, og kan sette seg fast som et spyd i svelget til pus og gjøre skade. Kanskje enda verre er det om barnålene faktisk blir spist, for disse inneholder giftige oljer som kan gi leverskade. Er juletreet uekte, altså av plast, skal du også være på vakt: Inntatt plast kan føre til blokkeringer i tarmen. Vel å merke skal det mye til for at pusen din går etter juletreet – den foretrekker nok mye heller ting den kan leke med, som de glinsende julekulene i høyden.
Uttømmende liste over vanlige giftige planter:
- Amaryllis (Amaryllis spp.)
- Tidløs (Colchicum autumnale)
- Asalea og rhododendron (Rhododendron spp.)
- Kastorbønner (Ricinus communis)
- Krysantemum (Chrysanthemum)
- Alpefiol (Cyclamen)
- Påske- og pinselilje (Narcissus)
- Bitterblad (Dieffenbachia)
- Eføy (Hedera helix)
- Svibel (Hyacinthus orientalis)
- Ildtopp (Kalanchoe)
- Liljer (Lilium)
- Liljekonvall (Convallaria majalis)
- Marihuana (Cannabis sativa)
- Oleander (Nerium oleander)
- Fredslilje (Spathiphyllum)
- Gullranke (Epipremnum aureum)
- Sagopalme (Cycas revoluta)
- Tulipan (Tulipa)
- Barlind (Taxus)
- Rododendronslekten
Om du mistenker at katten din har fått i seg noen av de plantene som er blitt oppgitt her, er det viktig at du kontakter en dyrlege snarest. CatsOnly kan hjelpe deg med online konsultasjon med en dedikert katteveterinær!
ProTip fra veterinæren!
Viser katten din tegn til forgiftning, skal du ikke vente lenger enn 18 timer med behandling. Etter dette vil katten vanligvis ha dårlig prognose.
En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:
- Høy forgiftning vil føre til skader i hjerte og nervesystem.
- Liljeplanter er svært giftige for katter og kan forårsake permanent nyreskade.
- Katter med lavere kroppsvekt tåler plantegifter i mindre grad.
- Irritasjon på hud og i svelg er symptomer på mild forgiftning.
- Julestjernen er ikke giftig, men kan gi magebesvær.
- Oppkast og diaré er ofte tegn på mage- og tarmproblemer.
- Juletreet kan være farlig med spisse og giftige barnåler.
- Plast, slik som juletrær av plast, kan føre til tarmblokkeringer.
Visste du…
at katter heller vil sulte seg enn å spise vemmelig mat? Det er gode nyheter – det vil si at det er relativt sjeldent at katten din blir forgiftet.