CatsOnly Logo

Er katten din matintolerant?

5. august 2022

Skrevet av : CatsOnly

Er katten din matintolerant?

Som katteeiere sier vi ofte at katten vår er allergisk mot det ene eller det andre. Dette er som regel ikke tilfellet, da det heller er snakk om at katten er intolerant.

Allergi går på kroppens immunforsvar og handler om proteininnholdet i maten. Ved matintoleranse er alvorlighetsgraden mindre, og det får utslag i mengden som er spist og ulike substanser i maten. Symptomene er riktignok ganske like, og kan føles svært ubehagelig og redusere livskvaliteten til pus.

Tegn og grunner til matintoleranse

Vanlige tegn på at katten din og fôret ikke passer sammen er kløe i pelsen, tap av pels, mye voks i øret, varierende konsistens i avføringen, oppkast av slim og blankt skum, og at katten er matlei eller overvektig. Det kan være flere grunner til at katten din er intolerant. Skader den har pådratt seg – for eksempel betennelser, infeksjoner og kirurgiske behandlinger – kan påvirke fordøyelsessystemet. Kattens alder og rase har også betydning. Noen raser utvikler lettere intoleranse enn andre. Økt avl har ført til en større andel av matintoleranser og dårlig helse hos rasekattene. Vanlige blandingskatter har mindre slike problemer, men trenger likevel fôr av ypperste kvalitet med umettede fettsyrer og velbalanserte animalske proteiner.

Les også: Hva slags mat skal katten din egentlig ha?

Sett pus på eliminasjonsdiett

Intoleranse, eller matfølsomhet, er forårsaket av en reaksjon på en bestemt ingrediens, og kan vare livet ut. Derfor er det viktig å identifisere hvilken ingrediens katten reagerer på, og fjerne denne permanent fra maten. Men hvordan gjør man egentlig det?

Der allergi gjerne utredes med blodprøver, kan matintoleranse sjekkes med en eliminasjonsdiett. Dette innebærer å identifisere hva man mistenker er årsaken til plagene, og fjerne ingrediensen fra maten katten din spiser. Der blodprøver er tidkrevende og dyrt, er eliminasjonsdiett relativt enkelt og billig. Bare vær oppmerksom på å fjerne tilgangen til all annen kattemat, bordmat, godbiter, snacks og tyggeleker mens du isolerer årsaken til problemet. Målet med eliminasjonsdietten er å avdekke en eventuell intoleranse og hvilke proteiner det er katten ikke tåler. Konsultasjon og veiledning gjennom dietten kan tas online, med en engasjert veterinær fra CatsOnly.

shutterstock_1033889674_optimized.jpg

Les også: CatsOnly skal gjøre det enklere for alle å ta vare på katten sin

Prosessen i enkle steg

  • Start en diett med kun ett slags fôr, gjerne med en mer utradisjonell proteinkilde som katten ikke tidligere er kjent med, og med gode animalske proteinkilder, som fisk og fugl.
  • Ingen godbiter eller annet mat, selv om dette kan føre til en litt furten pus.
  • Følg dietten i minst seks uker, hvor deretter andre proteiner kan tilføres for å se om problemet oppstår igjen og du kan identifisere den skyldige ingrediensen.
  • Prosessen må kanskje gjentas to eller tre ganger for å få et tydelig resultat. Dersom det foreligger en matintoleranse, vil katten oftest få en allergisk reaksjon få dager etter inntaket av ingrediensen har begynt igjen.

Ved å kontakte CatsOnly, sparer du ikke bare tid og penger, men mange unødvendige reiser til veterinæren. Våre dyrleger har over 25 års erfaring med katter og hjelper deg gjerne!

Er katten din matintolerant?

ProTip fra veterinæren!

Noen tegn til matintoleranse kan ligne på andre sykdommer som er mer alvorlige. Kontakt en veterinær for å komme til bunns i årsaken til symptomene før du eventuelt setter i gang med eliminasjonsdietten!

En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Katter er oftere matintolerante enn allergiske.
  • Tegn på matintoleranse er kløe i pelsen, tap av pels, mye voks i øret, varierende konsistens i avføringen, oppkast, og at katten er matlei eller overvektig.
  • Man kan identifisere matintoleranse gjennom en eliminasjonsdiett.
  • Dette gjøres ved å gi katten ett slags fôr, og deretter legge til flere ingredienser for å se hva pus reagerer på.
appstore download button
playstore download button