CatsOnly Logo

Er veterinærturen stress? God hverdagshelse reduserer unødvendige reiser med pus til klinikken

24. november 2021

Skrevet av : CatsOnly

Er veterinærturen stress? God hverdagshelse reduserer unødvendige reiser med pus til klinikken

Har du noen gang opplevd at noe virker litt «off» med pus, men du er usikker på om du bør ta den til veterinæren? Når du ringer for å spørre om råd er svaret alltid: «Du må komme på klinikken!» Mhm, javel… Men å putte pus i reisebur er ikke alltid bare bare! Heldigvis finnes det noen grep du kan gjøre for å forhindre unødvendig sykdom.

Den «dramatiske» turen med pus i bur

De fleste vil gjøre det som er best for katten sin, selv når den ikke er enig med deg. Derfor hører du på fagekspertene når de sier at du må komme på klinikken for en helsevurdering av den pelskledde romkameraten din.

Likevel, stresser du kanskje litt også, fordi du vet hvordan de kommende timene kommer til å bli:

Steg 1: Finne reiseburet.

Steg 2: Katten gjemmer seg fordi buret nå er fremme og den liker ikke buret.

Steg 3: Du må kravle ned og inn under sofaen, opp i alle hybelkaninene og lokke pusen frem med løfter om kos og snacks.

Steg 4: Når du har fått fatt på mesteren i gjemming, kommer den store kampen: Menneske versus katt, og det tar fort en time eller to å overbevise han/hun om at buret ikke er så verst å være i.

Steg 5: Deretter er det bare turen i bil, taxi, eller buss med en reisekompis som ikke er redd for å uttrykke sin misnøye.

Steg 6: Dere ankommer veterinæren, de tar en kjapp sjekk og diagnosen blir stilt. Deretter får du en resept på en ormekur, antibiotika eller lignende, så er det bare å betale og vende snuta hjem igjen.

Kanskje bitte-bitte-bittelitt satt på spissen, men poenget er:

Vi vet at det ofte ikke er «bare» å komme innom klinikken med en katt. Tvert imot: det er for veldig mange katteeiere både tidkrevende, emosjonelt utmattende og noen ganger også helt umulig uten å bruke mye muskelkraft mot skarpe klør.

Aller verst er nettopp det faktum at det ikke er særlig hyggelig for noen av partene – du kan jo ikke akkurat forklare til katten hvorfor den må inn i buret heller.

Mener vi at det er tullete å dra til veterinær? NEI! Absolutt ikke, men ut ifra vårt faglige ståsted, vet vi at rundt 75 prosent av veterinærturer kunne fint ha blitt sløyfet med forebyggende tiltak, og dermed også en hel del stress for både katt og eier.

Så, hva er løsningen?

Det finnes faktisk flere! For ryddighetens skyld skal vi nevne tre råd som kan bidra til å forebygge unødvendig sykdomsutvikling hos katten din:

De gylne tre

  • Chip
  • Vaksiner
  • Kastrer

Har du alle disse på plass – spesielt vaksine og kastrering – vil katten din automatisk unngå en del sykdommer og skader.

Som hos folk flest, bør katter få influensavaksinen årlig, og vaksine mot kattepest hvert tredje år.

Kastrering hjelper til med å roe ned katten og minker markeringsbehov hos hannkatten, og sykdom og skade som kan komme av graviditet og fødsler for hunnkatter.

2. Gi kattemat som er bra for nyrene og riktig for vekten

Problemer med nyrene er veldig vanlig hos katter – og også veldig vanskelig å oppdage før sykdommen har rukket å utvikle seg forbi behandlingsmuligheter.

Hvis du sørger for at kattematen har riktig type næring og et balansert kosthold, vil du forhåpentligvis slippe nyretrøbbel som er forårsaket av dårlig mat.

Noen symptomer på nyretrøbbel hos katten er:

  • Katten drikker mer enn vanlig (ja, dette er dessverre ofte et dårlig tegn)
  • Katten tisser mer enn vanlig
  • Du legger merke til at katten din er mindre aktiv, og slapp og sliten

I tillegg er det smart å passe på at katten din ikke blir en matmoms for å forebygge diabetes – noe som igjen fører med seg masse styr med medisinering og behandling.

3. Ta en videosamtale med veterinæren din

Som medlem av CatsOnly kan du booke en time hos en av våre veterinærer og få en videokonsultasjon av fagfolk som elsker katter. Via video kan de utføre en kjapp helsesjekk – med din hjelp – og vurdere om du bør ta den med til en fysisk veterinærklinikk som du selv velger.

Vi vil ha en journal på katten din og dermed vite mye om hans/hennes sykdomshistorie – og vil gjøre alt vi kan for å veilede katten din tilbake til god helse.

Fordelen med å kunne ta en kjapp videokonsultasjon er at du får råd fra en katteekspert som hjelper deg med å vurdere om du i det hele tatt må oppsøke klinikken. Mest sannsynlig finnes det en del grep du kan gjøre hjemmefra. Har katten din et sår, for eksempel, vil vi veilede deg gjennom godt sårstell og du bidrar til å forhindre en infeksjon som krever antibiotikabehandling.

Forskjellen på CatsOnly og den tradisjonelle veterinæren er at du kan kontakte oss med alle typer spørsmål uten å kjenne på at det er stress eller at du blir bedt om å dra til klinikken når du egentlig bare hadde et lite spørsmål om, for eksempel, pelsstell.

Vårt mål er å gjør det enklere for alle katter og katteeiere å ta kontakt med veterinæren når sykdomssituasjoner oppstår. Håpet er at det bidrar til å øke kattens helhetlig velferd i Norge. Og så skader det jo ikke at det ikke koster deg noe mer enn enn den månedlige summen på 270 kroner for en digital veterinær rett i lommen.

Vil du booke en online-time med en av våre Cat Friendly-veterinærer? Last ned CatsOnly-appen, da vel! De første syv dagene er helt gratis og har ingen binding.

Last ned for Apple

Last ned for Android

Er veterinærturen stress? God hverdagshelse reduserer unødvendige reiser med pus til klinikken

ProTip fra veterinæren!

Dersom du får muligheten, er det lurt å venne katten til buret (eller et transportalternativ) fra den er liten slik at reiseopplevelsen blir hyggeligere for begge parter. Hvis du får en voksen katt kan du fortsatt lære den opp til at buret er et ufarlig sted, men det vil ta litt lenger tid.

Artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Det er ofte stress å reise med katt i bur.
  • Unngå unødvendige reiser til klinikken ved forebyggende behandling som bidrar til god hverdagshelse.
  • Kjøp kattemat som er bra for nyrene for å forebygge nyresykdom og tenk på mengde for å hindre overvekt.
  • Bruk CatsOnly – din digitale veterinærtjeneste – som en veileder når du har spørsmål rundt kattens ve og vel.

Visste du...

At de fleste katter er laktoseintolerante! Derfor kan det være lurt å holde seg til vann som hovedkilde til drikke.

appstore download button
playstore download button