CatsOnly Logo

Har pus lagt på seg i det siste? Slik unngår du at katten blir overvektig

16. januar 2023

Skrevet av : CatsOnly

Har pus lagt på seg i det siste? Slik unngår du at katten blir overvektig

Overvekt hos katter er et utbredt problem. Man anslår at mer enn halvparten av vestlige katter er overvektige. I likhet med mennesker, fører dette gjerne til større risiko for sykdommer og forkortet levetid. Pus er ikke så flink til å passe på sin egen vekt, så det er opp til deg å sørge for at katten din får nok trening og forsvarlig kost. Her er noen grep du kan ta for å unngå en for fet katt, og hva som burde gjøres om katten allerede er overvektig.

Kattens normalvekt

Hvordan vet du egentlig om katten din er overvektig? I likhet med hvordan mange foreldre syns det kan være vanskelig å bedømme barnas vekt, er det vanlig at katteeiere er usikre på katten sin. Hvor mye en katt skal veie, varierer ut fra størrelsen, der raser som er små kan ha en idealvekt på to kilo, og store raser fint kan veie åtte kilo. De fleste katter med helt normal kroppsbygning skal derimot veie tre til fem kilo. Med en brukbar personvekt, skal det gå fint å veie katten, og dette er viktig å gjøre regelmessig, spesielt om pus har begynt å dra på årene. Om pus er motvillig til å stille seg på vektskåla, kan du også prøve å klemme forsiktig mot ribbeina til katten. Om du kjenner dem så fort du legger hånda mot pelsen, kan både du og katten puste lettet ut – den er slank! Dersom du derimot må presse litt innover i siden dens for å komme til ribbeina, er katten din mest sannsynlig overvektig.

Les også: Hva slags mat skal katten din egentlig ha?

Risikoer for en tykk katt

Om katten din er for tykk, kan den risikere en rekke plager, som diabetes, belastning på skjelettet, smerter i huden og artritt (leddbetennelse). Katter med artritt er som regel flinke til å skjule dette, og du blir ikke oppmerksom på det før det har gått for langt. Katten får også svekket immunforsvar, så andre sykdommer man ikke nødvendigvis forbinder med fedme, kan oppstå. Overvekt kan også føre til at katten lever kortere.

Hva kan du gjøre?

Mer fett fører til forminsket energinivå, og med mindre aktivitet, øker fettprosenten. Dette er altså en ond sirkel man må bryte ut av. I den forstand er det mye lettere å unngå at katten din blir overvektig i utgangspunktet, enn det er å slanke en allerede tykk katt. For å motvirke overvekt, er og blir mosjon og riktig kosthold de to viktigste grepene. Du kan få tips og råd hos CatsOnly. Vi kan gi jevnlig oppfølging uten at det påvirker kostnaden, og du slipper å reise til en klinikk.

Mosjon

Det er ikke like lett å få en katt i aktivitet som en hund. En katt lystrer ikke om du vil ha den med på joggetur, og blir mindre interessert i lek med alderen. Men det er enkelte ting du kan gjøre likevel. Et klatretårn er en perfekt gave til pus, som elsker å sitte høyt oppe med god oversikt over rommet. Selv en overvektig katt vil gjerne trosse de ekstra kiloene for å komme seg opp til denne utsikten. Du kan sette matskålen på en høyde, så katten må hoppe eller klatre litt for å få i seg maten.

Ellers skader det aldri å gi katten en ball, eller leke litt med laserpenn og et snøre, som setter i gang kattens jaktinstinkt og som regel får den i aktivitet. Men husk at all lek gjerne må avsluttes med en «fangst». Å bare jage etter laseren er ikke spesielt tilfredsstillende. Om du kaster en lekemus til pus på slutten av aktiviteten, får den gleden av å ha fanget noe til slutt. Katter skal helst fange noe ni ganger i døgnet for å føle seg som vellykkede jegere.

Les også: 4 fantastiske tips for å gjøre innekatten fornøyd

Faktisk har man sett at katter som får 15-20 minutter med aktivisering daglig, har mye større sjanse for å holde seg i riktig form enn de som bare lekes med en gang iblant. Mosjonen trenger ikke vare lenge om gangen. Gjør heller noen forskjellige aktiviteter på to til tre minutter gjennom dagen, så det blir 15 minutter til sammen. Du vet selv hva som pleier å gi katten din energi og glede, så vær flink til å stimulere den med det den liker!

Kosthold

Ved siden av nok aktivitet, er det viktig med et sunt kosthold. En katt trenger proteiner fra fisk og kjøtt, som den får gjennom våt- og tørrfôr. Små innslag av rått kjøtt i ny og ne er også fint, da katter har godt av variert kost. Det er særdeles viktig at katten får i seg nok vann. Melk burde unngås. Har katten din en tendens til å stå på kjøkkenet og trygle etter en smak når du lager din egen mat? Da har du sikkert merket at det er vanskelig å si nei. Men slike godbiter og mellommåltid kan være skadelige i lengden. Om du er forsiktig med hva pus får i seg og prøver å holde dietten til anbefalt våt- og tørrfôr, burde den holde seg frisk og slank.

Les også: Er katten din matintolerant?

Å slanke en allerede overvektig katt, er ikke nødvendigvis en enkel sak. Slankefôr kan være en god løsning. Server eventuelt litt mindre mat enn vanlig i skåla. Men pass på å ikke sulte katten! Det er viktig med nøye planlegging og gradvis vektnedgang for at slankingen skal være sunn. Om den pelskledde går for raskt ned i vekt, kan dette ha alvorlige bivirkninger, og i verste fall føre til dødelig leversykdom.

En nedgang på cirka to prosent i uken er ideelt, men det er selvfølgelig ikke helt lett for deg som katteeier å måle dette nøyaktig. Planlegg med en veterinær hvordan du skal legge opp kostholdet, og hvordan du skal gå frem for å få en sunn og fornøyd pus til slutt. Dette vil ha en positiv virkning på helsen og føre til økt livskvalitet hos katten din.

CatsOnly kan hjelpe deg med å fastslå hvorvidt katten din er overvektig, og anbefale fremgangsmåten for en sunnere livsstil fremover. Ta kontakt med en av våre dyktige veterinærer i dag!

Har pus lagt på seg i det siste? Slik unngår du at katten blir overvektig

ProTip fra veterinæren!

Om katten settes på slankekur, tar det ofte minst 8-10 uker før den når idealvekten. Det kan også ta mye lenger tid enn dette. Tålmodighet, både hos pus og hos deg, er altså nøkkelen til suksess!

En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Normalvekt for katter er tre til fire kilo, men dette kan variere avhengig av størrelsen på rasen.
  • Om du ikke kjenner ribbeina til katten når du legger hånda forsiktig mot siden, er den antakeligvis overvektig.
  • Overvekt kan føre til en rekke plager, sykdommer og forkortet levetid.
  • For å unngå at pus blir overvektig, burde den ha 15-20 minutter med aktivitet og lek hver dag.
  • Kostholdet burde inneholde proteiner fra fisk og kjøtt, som den får fra tørrfôr, og sjeldent godbiter eller mellommåltider.

Visste du…

At en kastrert katt har større sjans for å bli overvektig enn en som ikke er kastrert? Det er fordi kastrering ofte fører til 30 prosent lavere energinivå. Om ikke matinntaket også reduseres, har katten tre ganger så høy risiko for å bli overvektig som en katt som ikke er kastrert.

appstore download button
playstore download button