CatsOnly Logo

Hva betyr kattens mjau? En enkel guide til hva katten din prøver å fortelle deg

6. desember 2021

Skrevet av : CatsOnly

Hva betyr kattens mjau? En enkel guide til hva katten din prøver å fortelle deg

Opplever du noen ganger at katten din brått mjauer mer eller annerledes enn vanlig og du skjønner ikke bæret av hva den prøver å si? Det er da vi hadde trengt teknologi i form av en mjaue-oversetter som kunne oversatt for oss. Der er vi ikke helt enda, MEN vi har i hvert fall katteengasjerte forskere og veterinærer som har prøvd å tolke hva katten din forteller deg, og som med glede deler av sin kunnskap.

Kattens ulike «mjauer»

Forskjellen på når katten er sulten, vil ha kos eller vil ut, klarer vi mennesker som regel å forstå uten hjelp.

Men noen ganger er kattens mjau annerledes enn vanlig og vi blir stående som spørsmålstegn i møtet med vår hårkledde kompis og lurer på hvem av oss som er den dumme (FYI: katten mener nok det er deg).

Her er en liten oversikt over ulike typer «mjauer» og hva de (ofte) betyr:

  • «Mrrrrau» = kattens hilsen til deg

Når katter vil si hei, ha oppmerksomheten din gjerne med litt kløing under haken og kos, bruker den et mjau preget av en lang r-lyd, et slags «mrrrrau» eller bare «mrrrr».

Hører du katten din si dette til deg når den hopper opp i sengen eller på sofaen, eller kommer mot deg mens du holder på noe annet enn å kose den, er dette mest sannsynlig bare for å hilse på og vise at den er glad for å være med deg.

meoow.jpg

  • «MiAAAU!» = «Jeg vil ha det NÅ!»

Hvis du står midt i middagslagingen, vaskingen, oppgaveskriving, «Yoga With Adriene» eller hva som helst annet, og brått hører et rungende «miaaaau» (med vekt på a-lyden), er det egentlig bare å slippe alt du har i hendene å gå og finne ut av hvordan du har feilet katten din denne gangen.

Ut ifra hvor katten står og brøler, vil den enten ha mat (hvis den står ved matskålen), gå ut (hvis den står ved døren) eller få kos (hvis den står rett foran deg).

NB! «Miaaau» må ikke forveksles med «miiiiiau». Det er to vidt forskjellige ting.

  • Når vi først er inne på det: «miiiiiau» = katten har det vondt

Denne lyden er ganske enkel å forstå ettersom den ofte er lik et hyl og blir uttrykt hvis katten din har vondt et sted. Ikke en særlig hyggelig lyd, men likevel greit å vite om dersom du registrer at katten mjauer som om den har vondt noe sted når du klapper eller løfter han/henne. Da kan det være lurt å kontakte veterinæren din.

  • «Miauuuu» = du har en frustrert katt i huset

Om katten føler seg totalt neglisjert etter å ha stått ved matskålen i hele TO minutter uten å ha fått oppmerksomheten din kan du høre et klagende «miauuuu». Dette vil den mest sannsynlig fortsette med til du har gjort det den vil at du skal gjøre – i dette tilfellet fylt på matskålen.

Etter hvert som ventingen øker, så vil variasjonen av den misfornøyde u-lyden også øke, så like greit å bare få det unnagjort.

  • «Mjaau?» = kattens egen spørsmålslyd:

Ifølge Forskning.no har også melodien i mjauet mye å si i tillegg til hvor katten plasserer vokalene sine. Den svenske forskeren, Susanne Schötz, utførte et fem år langt forskningsprosjekt hvor de studerte 70 ulike katter og tok opp lydene deres. Hun konkluderte med at melodien i kattens mjau ofte stiger (som i et spørsmål) når de forventer noe positivt – som for eksempel når den vil leke eller når den venter på mat.

Les også: Er veterinærturen stress? God hverdagshelse reduserer unødvendige reiser med pus til klinikken

Hvordan kommuniserer katten med kroppen?

Katter liker å uttrykke seg – selv de minst pratesyke kattene. Husk at en blikk kan si mer enn tusen ord.

Her er noen av de:

Kropp

  • En redd eller sint katt vil ha en bøyd rygg som en bro og utvidet hale.
  • Katter med bøyd rygg og flat pels uttrykker at de er åpne for kos.

Ører

  • Har katten ører som går forover er den glad, interessert og følger med på omgivelsene rundt seg.
  • Går ørene derimot bakover eller til siden, er katten i et negativt sted i følelsesregisteret. Den er enten redd, sint eller stresset.
  • Hvis ørene svinger til alle ulike kanter hører nok katten noe spennende du kanskje ikke hører og er i et jaktmodus.

Hale

  • Står halen til katten rett opp i været er den som regel en glad pus.
  • Hvis halen går ned mellom beina føler katten din seg redd og usikker – da kan det være fint med litt ekstra positiv oppmerksomhet.
  • Men se opp for ståpels på enden av halen – da er den enten sint eller redd.
  • En hale i mye bevegelse betyr ikke det samme hos katter som hos hunder. Ofte er en hale som beveger seg mye et tegn på at katten din trenger litt fred.

Øyne

  • Et sakte blunk fra pus er tilnærmet en klem eller en ikke-verbal måte for en katt å uttrykke sin kjærlighet og tillit til deg.
  • Store pupiller betyr at katten enten er i jakt- eller lekemodus så vær litt forsiktig hvor du plasserer hendene dine.

Husk! Ikke alt kan kommuniseres med lyder eller kroppsspråk hos katter – da kan det være greit med litt hjelp.

Ved siden av kroppsspråk og mjauing som uttrykksform, kan katter finne på andre måter å prøve å kommunisere med deg på som kanskje er bittelitt ukonvensjonelle.

Dette kan for eksempel skje dersom du brått bestemmer deg for å kjøpe en ny sofa eller et nytt teppe uten å spørre katten din først.

Det er ikke sikkert de er i stand til uttrykke sin misnøye verbalt eller med kroppsspråket, men de gjør det fint med å tisse på den nye sofaen eller det nye teppet – forandring fryder ikke alltid for pusen.

Dersom den begynner å gjøre fra seg på puten din flere ganger eller mjauer non-stop, er det på tide å kontakte en av våre katteveterinærer og høre hva de tenker om kattens oppførsel.

Katter forteller deg at noe plager dem på sin helt egen måte, og det er som regel en grunn til at de brått endrer atferden sin. Hvis du er usikker på hva den prøver å si eller hvorfor den gjør som den gjør, er det ingenting som er bedre enn å konsultere med en omsorgsfull veterinær og høre hva hun/han tenker neste steg bør være.

Når alt dette er sagt, er det viktig å påpeke at katter også er individer med sine egne personligheter som uttrykker seg like forskjellig som oss mennesker. Her er det til syvende og sist du som kjenner katten din best.

Usikker på hva katten din prøver å fortelle deg?

Last ned CatsOnly appen og bestill en videokonsultasjon med en av våre dedikerte katteveterinærer.

Abonnement: 270,-/mnd

Ingen binding

Første syv dager er helt kostnadsfrie

Velkommen!

Hva betyr kattens mjau? En enkel guide til hva katten din prøver å fortelle deg

ProTip fra veterinæren!

Hvis katten din tisser og markerer seg ofte er dette for å uttrykke misnøye ved forandringer. Gjør pus fra seg på puten på soverommet kan du lese dette som en e-post med vedlegg: »Jeg har det ikke bra – jeg er syk!»

Artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Kattens mjau uttrykker ulike behov og følelser – den sier faktisk noe til deg.
  • Det samme gjelder kroppsspråket: du kan se når en katt er glad eller sint på hele kroppen, eller ved små og store bevegelser med ører, hale og øyne.
  • Hvis katten din brått endrer atferd – som for eksempel å tisse på møblene dine, er dette som regel for å fortelle deg noe og ikke bare for å være kjip. Kontakt en av våre dedikerte katteveterinærer hvis du trenger en å rådføre deg med.

Visste du...

Katter mjauer mest til oss folk for å få oppmerksomheten din. Katter som vokser opp med mennesker lærer at mjauing er den enkleste måten å kunne kommunisere med oss. Her vil de også utvikle egne mjau for ulike behov – alt ut ifra hvilket mjau som leder raskest til resultatet de ønsker seg.

En annen morsom fakta er at pratsomme eiere ofte får pratsomme katter, men egentlig er ikke katter så pratsomme av natur, og en katt som vokser opp på gaten lærer seg å kommunisere med sine kattekompiser gjennom lukt og kroppsspråk.

appstore download button
playstore download button