CatsOnly Logo

Hva forteller kattens kroppsspråk deg? Her er 5 ting du bør vite om kattens atferd

29. mars 2022

Skrevet av : CatsOnly

Hva forteller kattens kroppsspråk deg? Her er 5 ting du bør vite om kattens atferd

Har du noen gang tenkt at du skulle ønske at katten din kunne prate? Det er ikke alltid like lett å forstå hva den firbeinte vennen din prøver å fortelle deg. Hvis du vet om noen av de vanligste tingene katten forsøker å si med kroppsspråket, kan du komme enda nærmere katten din.

Her er fem ting du bør vite om kattens atferd.

1. Katten slår med halen

Du skulle kanskje tro at katten var glad når den svingte med halen? En hund og en katt går som kjent ofte ikke så godt sammen fordi «logringen» deres betyr det motsatte. En hund logrer når den er glad, mens en katt uttrykker stress eller aggresjon. En klassisk kommunikasjonsfeil – litt som menn og kvinner. Men er det kun når katten er irritert at den logrer?

Hvordan katten holder og beveger halen kan faktisk bety flere ting. Når halen står rett opp, men i en avslappet form, betyr det at den er komfortabel med situasjonen, og glad for å se deg. Lett vifting er ikke nødvendigvis et dårlig tegn, men om katten beveger halen mye er det lurt å gi den litt fred. Hvis katten er redd eller nervøs gjemmer den gjerne halen mellom bena.

Les også: 10 morsomme fakta om katten du kanskje ikke visste allerede

2. Katten virker sint

Du er ikke alene om å oppleve at pus til tider kan virke litt som en miniatyrløve. Katter er predatorer, og det ligger i deres natur å jakte, og ifølge Norsk Ontologi forening dreper katter omtrent syv millioner fugler i norge hvert år! I og med at de er rovdyr kan sinnet noen ganger være uttrykk for at de forsvarer territoriet sitt mot andre, eller at de angriper et «bytte».

Det er derimot ikke sikkert at katten din er sint på deg, selv om den kan vise aggressiv atferd fra tid til annen. Katter kan virke irriterte og sinte av flere grunner, noen ganger fordi den har vondt. Om katten ofte virker sint er det lurt å ta kontakt med en veterinær for å undersøke om det er noe galt med den.

3. Katten kaster opp inne

Når katten kaster opp i stua di kan det virke som om pus har tatt seg en skikkelig fest. Siden katter har ikke lov til å kjøpe alkohol må det være noe annet som gjør at den kaster opp.

Det kan være flere grunner til at katten din brekker seg. Oftest handler det om at katten har fått i seg for mye hår når den vasker seg, og at hårballene rett og slett kommer opp igjen. Husk at det også kan handle om en bakterie- eller virusinfeksjon i tarmsystemet, eller et objekt som ikke brytes ned og gir en akutt forstoppelse. Hvis katten din kaster opp mye og over lengre tid så må du få tak i en dyrlege for for å få hjelp med eventuell behandling.

4. Katten tisser inne

Har katten din pensjonert seg? Etter at katten fyller 12 år (eller 64 menneskeår), må han kjøpe seniorbillett på bussen. Katter får, i likhet med mennesker, ofte helseproblemer med alderen. De kan bli trette til beins, svakere, sove mer og få nedsatt smak- og luktesans. Et annet vanlig problem som treffer den eldre kattegarde, er at noen kan begynne å urinere innendørs. Dette kan handle om nyreproblemer, urinveisinfeksjon eller andre sykdommer.

Katter markerer gjerne territoriet sitt ved å «skvette» urin. Dette er ikke det samme som at katten urinerer inne. Det er mye mindre mengder og er ofte ikke merkbart for mennesker da det verken lukter eller gir flekker. Heldigvis!

5. Katten endrer oppførsel etter sterilisering

Har du sterilisert katten din? Da har du kanskje merket at den ellers så aktive alfakatten ikke flyr etter damene hele tiden? Eller at den ellers så guttegærne hunnkatten din har sluttet å markere med urin for å tiltrekke seg ukastrerte hannkatter under løpetiden?

Det skjer endringer i kattens atferd etter sterilisering. Seksualdriften forsvinner rett og slett, og enten det er en hunnkatt eller en hannkatt, vil den roe seg ned. Katten blir også mer hjemmekjær, da behovet for å parre seg ikke eksisterer mer. Katten havner gjerne i færre slåsskamper også, fordi den ikke har noe behov for å hevde seg lenger.

Vi kan hjelpe deg å forstå katten din

Vil du forstå mer om hvorfor pusen din oppfører seg som den gjør? Har du spørsmål rundt atferd hos katten din? Med abonnement hos CatsOnly kan du ta kontakt med dedikerte kattefolk som kan svare på det du måtte lure på, og kan ta en digital helsesjekk av katten din i samme slengen.

En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Når katten vifter med halen betyr det gjerne at den vil være litt for seg selv.
  • Katter er predatorer, og dreper omtrent syv millioner fugler i Norge hvert år!
  • Katten kaster som regel opp på grunn av hårballer, men hvis den plutselig kaster opp mye eller over lengre tid, er det grunn til å ta kontakt med dyrlege.
  • Senior-katter kan få nyreproblemer, som gjør at de kan tisse mer innendørs.
  • En sterilisert katt mister seksualdriften og roer seg ned.

Visste du...

At når katten får øyekontakt med deg, for så å blunke mykt og lage smale øyne, er ikke det en trussel eller en melding om at «jeg er bedre enn deg». Det betyr faktisk nesten det stikk motsatte, at den liker deg og stoler på deg! Blunk gjerne sakte tilbake for å vise at du føler det samme for din pelskledde venn.

appstore download button
playstore download button