CatsOnly Logo

Hva slags katterase passer deg? Her er 8 katteraser og ulike kvaliteter du bør vite om

29. mars 2022

Skrevet av : CatsOnly

Hva slags katterase passer deg? Her er 8 katteraser og ulike kvaliteter du bør vite om

Å skaffe seg katt er ikke en beslutning man burde ta på sparket. Kanskje din eneste spesifikasjon er at du vil ha en svart eller grå katt? Eller kanskje du alltid har ønsket deg en katt som er helt lik den søte nabokatten du kjente da du var liten. Men om du vil unngå en skikkelig «kattastrofe», er det flere ting du burde tenke på når det kommer til rase og behov.

Alle katter er forskjellige, men om den skal bli din perfekte pelskledde bestevenn, bør du være obs på hvilken type som passer deg og din hverdag.

Her får du en oversikt over noen av de mest populære katterasene og hvilke kvaliteter de har.

Ragdoll

ragdoll.jpg

Ragdoll er en av de mest etterspurte katterasene i Norge, med god grunn. Den er kosete og sosial, og knytter seg mer til sine eiere enn de fleste andre katteraser. Navnet, som er det engelske ordet for «filledukke», kommer av at den ikke gjør noe motstand når du plukker den opp, og den klarer alltid å slappe helt av i kroppen. Ragdollens evne til å legge seg ned og slappe av på de merkeligste steder og i de rareste positurer, er det bare å misunne. Den egner seg best som innekatt, og ligger gjerne i sofaen og ser en hel sesong av favorittserien din med deg.

Les også: 4 fantastiske tips for å gjøre innekatten fornøyd

Sibirkatt

sibirkatt.jpg

Sibirkatten er både aktiv og menneskekjær. Altså det perfekte medlemmet av kjernefamilien, og krever ikke for mye av eieren sin. Så lenge den kan være i nærheten av deg og observere, er den stort sett fornøyd. Som navnet kanskje tilsier, passer den godt i et kaldt klima. Om du bor langt i nord eller rett og slett liker å ha det kjølig i hjemmet, kan denne altså være det riktige valget.

Maine Coon

maine coon.jpg

I likhet med Sibirkatten, er Maine Coon også godt fornøyd med å observere og være til stede. Den krever derimot mye av eieren sin i den forstand at pelsen krever konstant stell – spesielt om våren kan den trenge en runde med børsten daglig, som en skikkelig diva. Den er trolig verdens største katterase, og med tilnavnet «den snille kjempen», vet du hva du får. Maine Coon kommer godt overens med andre dyr og mennesker i alle aldre. En perfekt familiekatt med andre ord, om du ikke nødvendigvis vil løfte den opp.

Norsk skogskatt

norsk skogskatt.jpg

Om du har hage eller en liten bakgård katten din kan utforske, vil Norsk skogskatt være et godt valg. Denne katterasen er aktiv og intelligent, men også veldig hjemmekjær og vil ikke bevege seg altfor langt fra den trygge basen. Den er kjent for å kunne komme seg både opp og ned fra trær på egenhånd, og det er nok en fordel om du har et klatretre et sted i hjemmet – hvis ikke vil den hoppe og klatre på hvert eneste skap du har. Norske skogskatter røyter mye, så allergikere burde holde seg unna.

Hellig birma

hellig birma.jpg

Denne rasen er den perfekte familiekatten. Den kommer godt overens med både voksne, barn, andre katter og til og med hunder. Den er meget mottakelig for kos, som selvfølgelig er enhver katteeiers drøm, men er også veldig uavhengig og klarer seg fint alene, som kan være greit om barna eller jobben krever din oppmerksomhet. Den elsker også å leke, så her kan barn og katt slite ut hverandre. Den er allergivennlig, fordi den ikke har noe underpels – så om det er noen i familien som prøver å snike seg unna å få katt ved å spille allergikortet, er det bare å trekke frem en Hellig birma.

Les også: 10 morsomme fakta om katten du kanskje ikke visste allerede

Bengalkatt

bengal.jpg

For deg som har masse tid, erfaring og liker en god utfordring, vil Bengalkatten være perfekt. Den trenger stadig aktivitet, gjerne i selskap med en annen katt, så om du vil ha en lekekamerat som aldri blir lei av å løpe etter snoren eller fange laseren på veggen, er denne et godt valg. Men om du ikke har tid til å leke, må du tåle mye mas og mjauing, og du vil oppdage at den kan være helt «benGAL». Sørg gjerne for at den kan utforske og klatre fritt hjemme (altså ikke ha dyre pyntegjenstander på peishylla!).

Europeisk korthår

europe.jpg

Om du ikke har altfor mye erfaring med katter og dette blir din første, kan det være greit med en som er tilpasningsdyktig og lett forståelig. Mange katter reagerer dårlig på forandring, men en Europeisk korthår (også kjent som huskatt) er en rolig og avslappet rase som er flink til å tilpasse seg. Dette kan komme godt med, for eksempel om du skulle flytte eller få barn. Deres kroppsspråk er lett å forstå, og de mjauer bare om de virkelig ikke syns du følger med. Denne katten røyter lite, så om du ikke vil ha kattehår over alle klærne dine eller har mild allergi, er den et godt valg.

Sphynx

sphynx.jpg

Denne hårløse katten er en av de mest gjenkjennelige, med sin rynkete hud og store ører. Om du ser bortifra det litt spesielle utseendet, er den som katter flest, men mer hengiven og vennlig enn mange andre. Den elsker rett og slett oppmerksomhet, og fordi den mangler den varmende pelsen, vil den gjerne legge seg med deg under dyna eller krølle seg opp i fanget ditt. Denne katten er selvfølgelig ideell om du lider av allergi.

En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Når katten vifter med halen betyr det gjerne at den vil være litt for seg selv.
  • Katter er predatorer, og dreper omtrent syv millioner fugler i Norge hvert år!
  • Katten kaster som regel opp på grunn av hårballer, men hvis den plutselig kaster opp mye eller over lengre tid, er det grunn til å ta kontakt med dyrlege.
  • Senior-katter kan få nyreproblemer, som gjør at de kan tisse mer innendørs.
  • En sterilisert katt mister seksualdriften og roer seg ned.

Visste du...

At mange katteraser historisk sett er veldig nye, og er blitt avlet frem i moderne tid? Norsk skogskatt stammer fra 1930-tallet, mens Ragdoll og Bengalkatt fantes ikke før på 1960-tallet. På den annen side finnes det også katteraser som stammer flere århundrer tilbake i tid, som Siameser, Perser, Abyssiner og Chartreux.

appstore download button
playstore download button