CatsOnly Logo

Hva slags mat skal katten din egentlig ha?

23. mai 2022

Skrevet av : CatsOnly

Hva slags mat skal katten din egentlig ha?

Tegneseriekatten Pusur elsker lasagne mer enn noe annet. Kanskje du leste denne tegneserien som liten, og har servert din egen katt noe lignende. Da ble du antakeligvis møtt med et misfornøyd lite fjes. De fleste katter liker ikke, og burde ikke spise, pastaretter. Akkurat som oss mennesker, trenger katter en sunn og balansert diett for å ha det bra. Katter er avhengige av taurin, en animalsk aminosyre som er viktig for fordøyelsen og metabolismen. På markedet finnes det et stort utvalg av både tørr og våt fôr. Men hva burde katten egentlig spise?

Tørrfôr

Tørrfôr inneholder all næring katter trenger, og er derfor den mest anbefalte hovedkilden til næring. Det har nok av protein og fett som de kan omdanne til energi. Riktig kosthold vil være godt for kattens fordøyelse, og gi den tykkere pels. Ved å spise mest tørrfôr vil katten også bevare sine rene tenner. Du har sikkert merket at noen katter er bortskjemte, og sikler mer etter maten din enn sin egen. Men katter er vanespisere, så om du gir den tørrfôr fra den er ung, vil den bli vant til det og mest sannsynlig være fornøyd med tørrfôr resten av livet.

Les også: Hvor ofte bør katten min egentlig ha ormekur?

Våtfôr

Noen katter liker en kombinasjon av tørr- og våtfôr. Sistnevnte består stort sett av væske, med et og annet tilskudd av kjøtt i seg. Våtfôr vil derfor som regel ikke være nok næring i seg selv, men kan heller ses på som en smaksrik belønning til pus for å ha spist opp maten sin, eller som noe du blander med tørrfôren for å gi måltidet litt mer smak. Du syns kanskje det lukter vondt, men for katten er det skikkelig digg. Grunnen til at våtfôr smaker så mye, er at fettinnholdet er veldig høyt. Fett for dyr er som hvitt sukker for oss mennesker, altså høyt på energi. Denne ekstra smaken og lukten har en fordel ved at det lettere gjør pus fristet til å spise. Om du trenger å blande inn et kosttilskudd, kan du lure pus til å få i seg dette ved å blande det i våtfôr. Ulempen med våtôr er at den har en større tendens til å gi tannstein og overvekt.

Mat til kattungen

Som alle andre dyr, skal veldig unge katter ha morsmelk. Når de er cirka 12 uker gamle, vil de vende seg av med dette, og begynne å spise vanlig fôr. Her anbefaler vi altså først og fremst tørrfôr. De skal ikke ha vanlig melk, tross mange tegnefilmklisjéer. Katter er nemlig laktoseintolerante, og melk mangler enzymet som bryter ned laktose, og de vil få urolige mager av det. Det er vondt for katten, og kan fort ende med et grisete uhell i sofaen din. Vann er alltid den foretrukne væsken. Om du gir kattungen en sunn oppvekst med korrekt kosthold, vil det være mye lettere for den å beholde den sunne livsstilen gjennom årene, og få et rikere liv selv etter at den har pensjonert seg fra musejakt.

Les også: Hva forteller kattens kroppsspråk deg? Her er 5 ting du bør vite om kattens atferd

Typer kattemat

Det finnes mange typer tørrfôr og våtfôr, som vil variere i mengde næring og proteiner. Nøyaktig hvilken som er best vil være individuelt, og noe du og pus må finne ut av sammen. Det er dog noen viktige detaljer å merke seg. For eksempel vil en kastrert hannkatt trenge fôr med mindre næring enn en kattunge. Dette er fordi den har mindre jaktinstinkt og vil heller sløve i godstolen enn å løpe etter fugler. Den bør derfor spise en type fôr som er beregnet for en mindre aktiv katt, slik at den unngår å legge på seg for mye og bli overvektig. Kastrerte og steriliserte katter trenger også å ta hensyn til urinveiene grunner saltutfelling og urinsteindanning. Næringsinnholdet i maten katten får i seg er derfor veldig viktig, men uten et tydelig fasitsvar. Hør med en veterinær hva som passer best for din katt, slik at du forebygger sykdommer senere i et av de ni livene.

Hva slags mat skal katten din egentlig ha?

ProTip fra veterinæren!

Om katten din oppfører seg rart, har diaré eller mye oppkast, skyldes det ofte maten. Ikke gi katten melk eller annen mat som er tiltenkt mennesker. Noen katter har forskjellige behov, så les innholdslista nøye før du kjøper ditt fôr, eller hør med en veterinær hva som anbefales for din katt. CatsOnly har mange dyrleger som gjerne stiller til rådgivningstjeneste!

En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Tørrfôr inneholder all næring katter trenger.
  • Våtfôr er som regel ikke nok i seg selv, men et godt tilskudd i dietten.
  • Våtfôr er fint til å lure inn tabletter, medisiner m.m.
  • Katter er vanespisere, og vil stort sett være fornøyde med det de får som unge.
  • I voksen alder vil katter ha forskjellige behov i matveien, avhengig av alder, om de er sterilisert, og om de er inne- eller utekatter.

Visste du…

At magesekken til en katt ikke er veldig stor, og derfor spiser katten mange små porsjoner gjennom døgnet.

appstore download button
playstore download button