CatsOnly Logo

Hvor ofte bør katten min egentlig ha ormekur?

24. november 2021

Skrevet av : CatsOnly

Hvor ofte bør katten min egentlig ha ormekur?

Tro oss, du er ikke den eneste som lurer på dette. Her håper vi å gi deg svar på alt du trenger å vite om ormekur, symptomer og behandlingsalternativer for katten din.

Har du en flittig jeger i huset?

Opplever du at katten din tritt og ofte kommer sprettende stolt gjennom døra med nattens fangst, for å så legge den stolt ned foran deg med et resolutt blikk som sier: «Ser du! Jeg bidrar også til denne husholdningen»?

Hvis ja, bør du definitivt vurdere å gi katten din ormekur opptil flere ganger i året.

Dersom du har en innekatt som helst jakter på tøymus og gummiballer, derimot, er det liten sannsynlighet for at den vil få orm.

Grunnen er enkelt og greit at utekatter jakter. Katter som dyrker utelivet kan faktisk jakte opptil ni ganger i løpet av et døgn – noe som betyr at den mest sannsynlig vil dra med seg en kjip parasitt på ett eller annet tidspunkt i løpet av året.

Heldigvis finnes det en enkel løsning for dette.

Vær lur med ormekur

Om du har en sporty katt som elsker å være ute i det fri, bør den behandles med ormkur rundt fire ganger i året. Årsaken til at vi anbefaler fire behandlinger i året er mest for at du skal være sikker på at katten din ikke går med plagsomme parasitter.

Om du likevel er usikker på om den har behov for en ormekur, er det heldigvis noen tegn du kan se etter – og så kan du alltids ta kontakt med veterinæren din.

Tegn du kan se etter er:

  • At katten kaster opp små, gule spagetti-lignende ormer (spolorm)
  • Små «riskorn» oppunder halen (bendelorm)
  • Stor vektnedgang selv om katten din spiser godt

Slik hjelper digital konsultasjon katten din

Den største fordelen med å ha en digital videokonsultasjon er at katten din slipper den stressende bilturen i buret.

Om katten din har vært på besøk hos veterinæren tidligere og allerede har en journal der, er det mange veterinærer som er åpne for å skrive ut resept på ormekurbehandling uten at dere trenger å komme for en fysisk sjekk.

Er du usikker på om pus faktisk har en eller annen form for orm, kan dere be om en videokonsultasjon og veterinæren kan ta en kikk på katten via kameraet på mobilen eller PC-en din.

Tablett og Spot On-behandling: er det like effektivt?

Svaret er ganske enkelt: Ja, det er like effektivt!

Men hva er forskjellen da, spør du? Jo, Spot On (dråpebehandling) er nok en hyggeligere opplevelse for mange katter ‒ mest fordi din firbeinte venn ikke skjønner hvorfor i alle dager du brått skal «tvangsfore» dem med tabletter som smaker vondt.

Spot On er bare dråper du drypper i nakken på katten et par ganger og vips, så er den fri for orm (i hvert fall for en liten stund), og kan nyte en ormefri kropp.

Når det er sagt, kan det være ulike årsaker til at noen velger å gi pille til katten i stedet for Spot On. Kanskje det rett og slett er null stress for deg å få katten din til å sluke tabletten? Det viktigste er at den blir kvitt parasitten.

Hvor ofte bør katten min egentlig ha ormekur?

ProTip fra veterinæren!

  • Varier ormekurbehandlingen for å unngå resistens.
  • Plasser pillen i mat eller snacks katten din digger, så blir det en hyggeligere opplevelse for begge parter.

Lurer du på om katten din trenger ormekur? Last ned CatsOnly-appen og ha din første videokosultasjon med veterinæren i dag!

En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Utekatter har god nytte av ormekur fire ganger i året.
  • Innekatter behøver ikke ormekur med mindre de har symptomer.
  • Få en konsultasjon hos veterinæren for å avtale behandlingsløp.
  • Etter at veterinæren har møtt katten fysisk èn gang, kan du som regel fornye resept via en digital konsultasjon.
  • Velg mellom pille eller Spot On-behandling og vips, så er katten ormefri igjen.

Visste du...

At katter faktisk er ansett å være de eneste pattedyrene på planeten som ikke kan smake søtt? Derfor kan du fint nyte godteposen på egen hånd uten dårlig samvittighet når pus ser på deg med et håpefullt blikk – pluss at du sparer den for en ekstra tur til tannlegen.

appstore download button
playstore download button