CatsOnly Logo

Må katten egentlig kastreres?

24. november 2021

Skrevet av : CatsOnly

Må katten egentlig kastreres?

Det helt enkle svaret på det er: Ja, absolutt! Uansett om du har en hunnkatt eller hannkatt i hus, er du nødt til å kastrere den. Hvorfor, spør du? Jo, det skal vi fortelle deg.

Aller først: Hva er kastrering?

Kastrering går ut på å fjerne alt av reproduksjonsorganer. Det vil si at livmor og eggstokker fjernes, eller testikler tas helt bort. Det høres kanskje voldsomt ut, men er i de fleste tilfeller helt ufarlig og faktisk mye bedre for kattens helse.

I dag kastreres begge kjønn for å bli kvitt produksjon av østrogen/testosteron som i all hovedsak fungerer som superbensin i en litt eksplosiv og rastløs kropp. Resultatet er en sunn og fornøyd katt med roligere temperament.

En myte vi ønsker å bli kvitt: Hunnkatter må helst få «minst ett kull kattunger før hun kastreres» – dette stemmer ikke. Det er faktisk bra å kastrere henne før hun blir kjønnsmoden for å unngå blant annet jursvulster.

Les også: Med chip kommer katten din seg trygt hjem igjen

Hvorfor «maser» media og veterinærer om kastrering av katter?

Jo, det er tre hovedgrunner til at vi synes dette er så viktig:

1. Det er sunnere for kattehelsa

For hunnkatter er det godt å slippe en slitsom parringstid to ganger i året hvor de nærmest har kroniske brunsttegn i form av rulling og skriking for å tiltrekke en partner.

Ikke bli overrasket hvis du brått finner en haug av nysgjerrige hannkatter utenfor huset dersom du er den heldige eieren av en brunstig hunnkatt hver vår og høst.

En annen ting du også må vurdere er om du har plass til fire-åtte kattunger ekstra i sofaen hvert halvår.

For hannkattene handler det mer om at de roer seg ned og slipper å utsette seg for slåssing og markering av revir for å vise nabokattene hvem som er sjefen.

Katter som lekesloss

Brått kommer han hjem med bittsår som etter noen dager blir infisert og krever antibiotika før det kan gro. Ikke særlig bra for den antibiotikaresistensen vi helst vil unngå (for alle).

Du vil forresten også unngå å få sinte naboer på døren som misliker at katten din stadig vekk prøver å markere seg i hagen deres ved å tisse i det prisvinnende tulipanbedet.

2. Du bidrar til å øke kattens status i samfunnet

Ifølge Dyrebeskyttelsen Norge er 85 prosent av dyrene de redder, katter som har blitt dumpet av eierne sine. 85 prosent! Det synes vi er trist.

I motsetning til hunder, er katter enkle å skaffe seg fordi de gis bort eller selges under en lav sko på diverse plattformer til nye eiere som egentlig ikke helt vet hva som kreves av dem.

Satt på spissen må nye hundeeiere nærmest gjennom en eksamen og vise frem politiattest før de får lov til å adoptere, mens dersom du har lyst på katt er alt du trenger å gjøre er å møte opp med et eget bur.

Dessverre er det mange som glemmer at katter – i likhet med hunder – trenger kos, pleie, mat og kan leve til de blir rundt 16-18 år gamle pensjonistpuser.

3. Andelen hjemløse katter minker

Kastrering bidrar til å minske andelen uønskede kattunger som (dessverre) ofte blir dumpet i bager og søppelkasser av eiere som ikke kan eller vil ta vare på dem.

En ukastrert hannkatt og hunnkatt kan lage rundt 12 kattunger hver i løpet av et år. Det høres kanskje helt vilt ut, men etter cirka ti år uten at noen av disse kattene blir kastrert, kan dette føre til over 89 millioner katter, ifølge Dyrebeskyttelsen Norge.

Det beste er at du også er med på å sette kattens status på agendaen ved å be andre kattevenner om å huske å kastrere sin katt.

Bli med på å digitalisere katten du også

Å øke bevissthet og kunnskap rundt kattens hverdagshelse (som kastrering) er en av mange grunner til at vi skal gjøre veterinærturen kortere, billigere og enklere ved å digitalisere katten.

Hva vil det si å digitalisere katten? Neida, det betyr ikke at vi skal installere en USB-port i den. Det betyr ganske enkelt at vi kun er et labbeklikk unna i appen slik at du som katteeier enkelt kan få tak i oss uansett hva det gjelder. Målet er å senke terskelen til veterinærdøren for alle engasjerte katteeiere ‒ som deg.

Lurer du på noe rundt kastrering av katten din? Ta gjerne kontakt med oss i CatsOnly-appen for å lære litt mer om kastrering – og så tar vi en digital helsesjekk av katten din i samme slengen.

Pssst, pssst: Første veterinærmøte er helt gratis og det er ingen binding!

En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Kastrering er en prosedyre hvor du fjerner kjønnsorganer hos katten og dermed bidrar til bedre hverdagshelse.
  • Det er godt for helsen til katten din: hunnkattene slipper stresset med parringstid og hannkattene færre bittskader.
  • Du øker kattens verdi i samfunnet ved å bidra til at færre uønskede katter blir født og dumpet av eiere som ikke kan/vil ta vare på dem.

Visste du...

At èn prosent av omsetningen til CatsOnly doneres til Dyrebeskyttelsen Norge, og at veterinærene våre jobber med å hjelpe mange katter som er i Dyrebeskyttelsen for omplassering?

appstore download button
playstore download button