CatsOnly Logo

Når er det nødvendig å avlive katten?

11. oktober 2022

Skrevet av : CatsOnly

Når er det nødvendig å avlive katten?

Mange gir sine aldrende katter for få eller ingen helsesjekker, og tar ikke grep før det er for sent og katten må avlives. Vi forteller deg hva som skjer med en seniorkatt og hvordan du kan unngå voldsomme plager og motvirke behovet for avlivning – men også viktigheten av å diskutere avlivning åpent med din veterinær.

Det kommer et tidspunkt hvor pus er ved slutten av sine ni liv, forhåpentligvis etter å ha levd et godt og langt liv i varmen ved vinduskarmen. I visse tilfeller kan den siste delen av livet være vond og full av plager, spesielt etter at katten har rundet 15 år. Dessverre er avlivning ofte den beste løsningen i slike tilfeller. Men i opptakten til denne alderen er det mye du kan gjøre for å bedre kattens helse.

Seniorkatt

Mellom en katt regnes som moden (7-10 år) og geriatrisk (15 år), kalles de seniorkatt. I likhet med oss mennesker, innebærer det å bli eldre store endringer for katten. Kroppens evne til å opprettholde den fysiologiske balansen minker. Med ekstra oppfølging og tilrettelegging i denne perioden, kan mange sykdommer og plager motarbeides. Eksempler på hva som kan skje med alderen:

 • Tannstein og tannverk
 • Nyresvikt
 • Vekttap eller overvekt
 • Diabetes 2
 • Ryggforkalkninger
 • Artrose (slitasjegikt)
 • Hypertyreose (høyt stoffskifte)
 • Kreft

Ellers påvirker alderdommen kattens aktivitetsnivå og pelsstell. Den når ikke lenger til på de vanskelige stedene, og får dermed ikke vasket seg. Den hopper heller ikke opp på skap og vinduskarmer lenger, og vil ikke ut og leke. En katt burde jakte opptil ni ganger daglig, ellers påvirkes den psykiske helsa.

Les også: Begynner katten å dra på årene? Dette bør du vite om den aldrende katten din

Motvirkende tiltak

Det er flere tiltak du kan gjøre for å forebygge sykdommer og plager knyttet til kattens alderdom. Stimuler gjerne jaktinstinktet til pus med leker, og hold den i aktivitet så godt det lar seg gjøre. Gi seniorkatten regelmessige helsesjekker, helst fire ganger i året. CatsOnly kan hjelpe deg med tre av dem via videokonsultasjon. Mange katter som avlives på grunn av problemene som kommer med alderen, har ikke vært til forebyggende undersøkelser. Mange tar undersøkelsen når det er for sent. Men disse kan gjøres enkelt og rimelig, og for det meste digitalt. Hos CatsOnly kan du få konsultasjoner online, og eventuelle tester kan gjennomføres hos din faste veterinæar. Vi gir råd om hva du burde gjøre og ikke gjøre for å gi din seniorkatt et langt og godt liv!

Les også: Slik fungerer CatsOnly-abonnementet

Avlivning

Om ikke seniorkatten følges opp jevnlig av en dyrlege kan det være for sent å oppdage sykdom som ofte fører til avliving. Hos katter dukker dette behovet opp spesielt etter at de har rundet 15 år og er geriatriske. Selv om det høres vondt og trist ut, er dette noe dyrleger og eiere ikke må unngå å snakke åpent om. I veterinærmedisin har vi muligheten til å avslutte liv, der det er det mest forsvarlige og i tråd med dyrevelferdsloven. Veterinæren hjelper deg med å vurdere hvorvidt det ikke lenger anses som forsvarlig å la katten leve lenger.

Avlive katt som har nyresvikt

Nyresvikt er en av de vanligste kattesykdommene, og rammer opptil 30 prosent av eldre katter. Da dreier det seg som regel om kronisk nyresvikt, det vil si at sykdommen utvikler seg over tid, og kan derfor være vanskelig å oppdage. Katter er flinke til å skjule at noe er galt, og ofte kan 65-70 prosent av nyrevevet allerede være ødelagt når plagene begynner å bli synlige. Da vil det i mange tilfeller være for sent, ettersom skadet nyrevev ikke kan helbredes. For at pus ikke skal leve resten av livet med smerter, kan det mest humane valget være å avlive katten.

Hva koster det å avlive en katt?

Prisen for å avlive en katt varierer fra klinikk til klinikk, men ligger som regel rundt 1 500 kroner, og eventuell kremering kommer i tillegg.

Katten får først en beroligende sprøyte. Når den etterhvert har blitt trøtt, injiseres en større mengde narkosemidler inn i blodet, og katten sovner rolig inn. Dette er en helt stressfri prosess for katten, uten smerter, kramper eller redsel. Veterinæren lytter til hjertet i etterkant for å bekrefte at det har sluttet å slå. Det er som regel ikke noe i veien for at man kan være hos pus både under prosessen og etterpå, for å ta et siste farvel.

Avlive katt selv

Sikkerheten om at avlivingen gjøres riktig og forsvarsmessig, som en profesjonell veterinær tilbyr, får man ikke om man velger å avlive katten selv. Det anbefales alltid å ta den med til veterinær. Om du er CatsOnly-abonnent, kan vi tilby avliving ikke bare på klinikk, men også ved hjemmebesøk der vi har våre VetSpots, så katten føler seg i vante og trygge omgivelser.

Kontakt oss her!

Når er det nødvendig å avlive katten?

ProTip fra veterinæren!

Om katten din har begynt å drikke mer enn vanlig, kan dette være et tidlig tegn på nyresvikt. Dersom diagnosen blir stilt tidlig i sykdomsforløpet, kan man gjøre mye for å forsinke videre utvikling av sykdommen, og avliving blir ikke nødvendig. Vær obs på drikkevanene til pus! Kattens vekt gir også mye nødvendig informasjon om kattens helse, så den er det verdt å følge med på!

En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:

 • Det er mange katter som må avlives fordi man ikke har gjort de anbefalte helsesjekkene når den er seniorkatt.
 • En seniorkatt er 10-15 år, og blir mindre aktiv og dårligere til å stelle seg selv.
 • Vanlige helseplager i denne alderen er tannverk, nyresvikt, vekttap, diabetes 2, artrose og hypertyreose.
 • En seniorkatt bør ha helsesjekk fire ganger i året.
 • Å avlive katten kan noen ganger være det mest forsvarlige ut fra dyrevelferdsloven.
 • Avlivning er en helt stressfri prosess for katten.
 • Det anbefales alltid å avlive katten hos en veterinær, ikke på egenhånd.

Visste du…

At verdens eldste katt ble hele 38 år gammel? Det tilsvarer 168 menneskeår! Gamlepus het Creme Puff og var fra Austin i Texas. Hun døde i 2005.

appstore download button
playstore download button