CatsOnly Logo

Øk kattens status med ID-merket chip

24. november 2021

Skrevet av : CatsOnly

Øk kattens status med ID-merket chip

Har du en katt som av eller annen grunn ikke er ID-merket? Da er det på tide å få det gjort! Her er fire fenomenale grunner til å gi katten din en microchip og oppgradere katten din sin status i samfunnet.

1. ID-merking viser navnet til katten, og at du er eieren

ID-merking er en bitteliten microchip som injiseres under huden mellom skulderbladene på katten. Dette er en lynrask prosedyre som gjøres mens han/hun er våken og tar maksimum to minutter å utføre.

Chippen har et helt unikt serienummer – litt samme som personnummeret til oss mennesker – hvor navn, adresse og telefonnummer blir tilgjengelig i et datasystem. Informasjonen hentes ut med en egen skanner som veterinærer, politi og privatpersoner med ekstra lidenskap for dyr står klare med.

2. Du gir katten din rett på rettsvern

Gang på gang uttrykker Mattilsynet og organisasjoner som Dyrebeskyttelsen at ID-merking av katter bør bli obligatorisk for alle, og gang på gang blir forslaget avvist av Stortinget. Med andre ord: En kat(t)astrofe for kattens status i samfunnet.

En katt uten noen tilhørighet i form av merking, er en katt uten rett på noe rettsvern om noen skulle bestemme seg for å slippe den løs i skogen fordi det ikke passet å ta vare på den i fellesferien.

Er katten ID-merket vil det bli en smule vanskeligere å komme unna med når katten kan spores tilbake til eieren.

3. Ekstra smart om du har en pus som digger utelivet

Har du en katt som kommer og går som den vil, og som kanskje aller helst tilbringer tiden sin ventende foran døren når den er inne?

Katter er selvstendige og spontane vesener som lett kan drømme seg bort når de tar beina fatt. Brått har den labbet seg inn i en fremmed bakgård og skjønner ikke helt hvor den er – eller hvor du er...

Kanskje den bare ikke har fulgt helt med på hvor den har gått i sin ivrige jakt, eller noe annet har skremt den og den tør ikke komme hjem. Det er i slike situasjoner hvor chippen er et superverktøy!

En bortkommen pus blir fort oppdaget av oppmerksomme, snille naboer eller forbipasserende som gjør det de kan for å finne eieren dens. Bare se på Dyrebar.no sine oppklarte saker som stiger daglig.

4. Don't skip it, chip it!

Enten du har en innekatt som helst ligger i fanget, eller en sporty utekatt du nesten aldri ser, er ID-chip uansett viktig fordi den også sender et signal. Nei, her snakker vi ikke om at den sporer deg eller katten, men mer et metaforisk budskap.

Når du ID-merker din hårkledde venn, viser du at den har et hjem og folk som bryr seg. Du gir katten en dyrebar plass i samfunnet og bidrar til å heve kattens status. En mikroskopisk detalj bidrar stort til et viktig budskap – kattens tilhørighet i samfunnet. Don't skip it, chip it!

Har du spørsmål rundt ID-merking? Last ned CatsOnly-appen og book din første konsultasjon med veterinæren i dag! Vi tar en digital helsesjekk av katten din i samme slengen.

Pssst: Første veterinærmøte er helt gratis!

Øk kattens status med ID-merket chip

ProTip fra veterinæren!

Visste du at du kan koble katteluke og fôrestasjon til mikrochippen? Da får du i hvert fall (litt) bedre oversikt på katten din når du er på jobb eller ute av hjemmet. Nok et eksempel på hvordan digitalisering av katten kan bidra til bedre hverdagshelse.

En artikkeloppsummering for deg på farten:

  • ID-merker du katten din med chip blir det lett som en plett å finne den igjen hvis den roter seg bort.
  • Både inne- og utekatter bør ID-merkes.
  • ID-merking er mer holdbart enn et halsbånd.
  • Du bidrar til å øke kattens status i samfunnet.
  • Don't skip it, chip it.

Visste du...

At så mange som 70 prosent av hunder blir merket, men dette tallet regnes som langt under halvparten av katter i Norge, ifølge DyreID sine nettsider.

appstore download button
playstore download button