CatsOnly Logo

Oppfører pus seg merkelig? Dette er tegnene på en syk katt

19. september 2022

Skrevet av : CatsOnly

Oppfører pus seg merkelig? Dette er tegnene på en syk katt

De dytter ting ned fra bordet, klorer opp sofaen, får raptus uten forvarsel og klatrer opp de merkeligste steder uten å ha en plan for hvordan de skal komme seg ned igjen. Katters oppførsel kan fremstå som noe merkelig for oss «kjedelige og normale» mennesker, men som de fleste katteeiere vet, er alt dette helt normale trekk hos en sunn og nysgjerrig pus. Det er når du legger merke til helt andre atferdsmønstre at du bør være bekymret.

Tegn på at katten er syk

Katter er stolte dyr, og generelt flinke til å skjule at noe er i veien. Derfor blir det ofte opp til deg å være obs på uvanligheter. For eksempel kan den plutselig vise aggressive sider når du tar på den, eller den har mistet all lekelyst, eller gjemmer seg unna under sofaen. Kanskje ligger den og sover mer enn vanlig, eller er mindre opptatt av omgivelsene rundt seg enn den pleier.

Ustø eller rar gange vil ofte være et tegn på at ikke alt er som det skal være. Det samme gjelder om pus plutselig sliter med å komme seg opp til steder den vanligvis ikke har hatt problemer med, for eksempel den solfylte vinduskarmen eller kommoden som gir full oversikt over hele rommet.

Du kan også legge merke til kattens nese. Er den tørr eller våt? I de fleste tilfeller har katter en litt fuktig snute, så om du plutselig merker at den er tørr, kan det være noe som er galt. (OBS: Noen katter har derimot en tørr nese til vanlig).

Les også: Hva forteller kattens kroppsspråk deg? Her er fem ting du bør vite om kattens adferd

Katten tisser inne

Katter er veldig møysommelige med hvor de gjør fra seg, og en katt som tisser inne og utenfor kassen sin, kan ofte være det første og sikreste tegnet på at noe er galt. Dette kan tyde på urinveis- eller nyreproblemer, eller andre problemer som forårsaker at katten ikke klarer å kontrollere urineringen. Men det er også verdt å merke seg at katter kan urinere inne som en form for protest. Om katten nylig er blitt eksponert for et nytt familiemedlem (enten i form av en baby eller et annet dyr) som stjeler noe av oppmerksomheten og forstyrrer maktbalansen i hjemmet, kan dette være en måte å uttrykke sin misnøye på. Det kan til og med være bagateller som hvor du har plassert stolen eller fargen på din nye sofa, som irriterer katten din.

Om du nylig har flyttet til et nytt og ukjent sted, eller det har vært spesielt mye bråk og uro i hjemmet i det siste, vil dette påvirke pus sin sinnsstemning, og den kan føle seg ensom og usikker. Så tenk først over om dette kan være årsaken til uønsket urin på teppet ditt.

Om du ikke tror det er tilfellet, oppsøk en veterinær! Urinveisinfeksjoner og -betennelser er smertefulle, og trenger riktig behandling. CatsOnly hjelper deg med avklaring og hva som burde gjøres videre. Ta kontakt med oss erfarne dyrleger i CatsOnly og få hjelp med din katt!

Katten har diaré

På samme måte som pus kan «pote-stere» ved å urinere utenfor boksen, kan den gjøre fra seg av samme årsak. Men det vil oftere være tegn på at noe er mer alvorlig feil. Stress kan føre til dårlig mage, og det samme kan plutselige endringer i kosten. Nå er det riktignok ingen grunn til bekymring om katten har ett og annet uheldig tilfelle av diaré – det kan skje med dem like fort som det kan skje med mennesker. Om den har løs avføring, men ellers virker pigg og får i seg nok væske, er det nok noe ufarlig og forbigående.

Om katten derimot har diaré i flere dager og virker slapp og misfornøyd, bør du oppsøke veterinær. Det er lurt å ikke vente for lenge med dette, og mange ganger kan det være nok med en eksperts mening og at du gjør resten av jobben. Du kan spørre oss i CatsOnly om råd – vi kan katt!

Om det skulle være særskilt behov, kan katten få væske intravenøst, eller andre nødvendige behandlinger, og forebygge diaré senere i livet ved å få en vaksine eller ormekur.

Les også: Hvor ofte bør katten egentlig ha ormekur?

Katten spyr

Mange katter kaster opp hårballer rett som det er. De steller tross alt pelsen sin flere ganger daglig. Dette kan forebygges ved å børste katten din regelmessig, så du minsker mengden hår den slikker i seg. Og akkurat som mennesker, kan katter oppleve å bli plutselig kvalme og må kaste opp, fordi de for eksempel har spist for mye eller for fort. Så lenge den bare spyr én gang, men ikke viser andre sykdomssymptomer, trenger du ikke bekymre deg. Men om det vedvarer, burde du ikke nøle med å dra til veterinæren. Dette er fordi det kan være så mange grunner til at katten spyr, som innvollsorm, gastritt, virus, tykktarmbetennelse eller forgiftning.

Les også: Er katten din matintolerant?

Blod i urinen

Blod i urinen er aldri et godt tegn, og et av de sikreste signalene du kan få på at noe er alvorlig galt. Som oftest skyldes det sykdom i nedre urinvei, men det kan være tegn på blærebetennelse, urinstein eller krystaller i urinen. Om du oppdager dette hos pus, er det svært viktig at du tar den med til veterinær. Ubehandlet urinveisinfeksjon kan i verste fall føre til at bakteriene vandrer videre gjennom urinveiene og forårsaker infeksjon i nyrene, som igjen fører til alvorlige sykdommer. En veterinær vil først gjennomføre en ultralydundersøkelse og eventuelt også ta røntgenbilder. Slik kan veterinæren se om blodet skyldes urinstein, eller andre endringer i urinveiene og kattens kjønnsorgan. Ytterligere tester kan være nødvendig, for eksempel vevsprøver eller endoskopiske undersøkelser.

Ikke nøl med å ta kontakt med CatsOnly for å få konsultasjon fra en veterinær, eller bestille time hos vår VetSpot.

Oppfører pus seg merkelig? Dette er tegnene på en syk katt

ProTip fra veterinæren!

For å unngå at en frisk katt tisser på uønskede steder, sørg for at kattesanden er plassert et lett tilgjengelig sted, og vask kassen ofte. Vær dessuten forsiktig med å bytte kattesand – katter liker stabilitet og vil helst gjøre fra seg på sand som de er vant med.

En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Om katten er syk, vil vanlige atferdsmønstre du kan merke deg være aggressivitet, mindre lekelyst, at den gjemmer seg, har ustø gange eller at nesa er blitt tørrere enn vanlig.
  • Om katten tisser inne, kan det være en protest mot noe i omgivelsene, men også tegn på urinveisinfeksjon eller lignende.
  • Om katten har diaré eller kaster opp i flere dager, bør du oppsøke dyrlege.
  • Blod i urinen burde alltid sjekkes hos veterinæren.
appstore download button
playstore download button