CatsOnly Logo

Slik kan riktig sårstell hos katten bidra i kampen mot antibiotikaresistens

24. november 2021

Skrevet av : CatsOnly

Slik kan riktig sårstell hos katten bidra i kampen mot antibiotikaresistens

Katter er ikke dyr som lett lar seg pelle på nesa. Mer sannsynlig er det at de kommer hjem med tegn etter kloring og biting på nesa fra nattens vift. Når du spør katten din hva som har skjedd, ser den bare på deg med et blikk som sier: «Du skulle sett han andre fyren». Da er det bare å hente frem sårskrinet og sette i gang med sårstell, så unngår dere en kjip infeksjon.

Hvorfor oppstår det oftere verkebyll etter bittsår hos katt?

Mange med utekatter kan kanskje relatere seg til et scenario hvor pus kommer hjem fra tur med både bittsår og halting. De lurer på om veterinæren bør kontaktes, men dagen etter virker alt fryd og gammen igjen hos pus – som om det tilsynelatende gikk over av seg selv.

Etter litt tid, derimot, når bakterier og møkk har fått ligget og godgjort seg skikkelig og hatt en liten fest, kan det gå galt. Over halvparten av dagens kattepuser er uheldige bærere av en liten rakkerbakterie kalt Pasteurella multocida i munnen sin. En bakterie som fort får fart på betennelsesprosesser selv i de minste skrubbsårene. Ikke en særlig morsom bakterie, til tross for navnet.

En annen stor bidragsyter til betennelser og infeksjoner er bakterier fra andre katters skarpe klør og tenner når de har vært i slåsskamp. Derfor (uten å gå for dypt inn i de lange, biologiske og medisinske detaljene) anbefaler vi på det sterkeste at du starter rensingen med det samme du oppdager et sår – uansett omfang.

Symptomer på at såret er betent og trenger stell:

  • Huden rundt er rød og irritert.
  • Katten får vondt når du tar på det.
  • Det er varmere på såret enn andre områder på huden.
  • At det er hovent.

Les også: 3 gode grunner til å vaksinere katten din

Kan jeg behandle såret selv?

Ja, det kan du så absolutt! Det er faktisk en stor fordel å behandle selv. I mange tilfeller vil katten din være frisk som en fisk etter noen dager med god pleie fra deg, og dere slipper den lange turen til veterinæren fordi det har blitt til en infeksjon.

Nedenfor gir vi deg noen gode råd til hvordan du, sammen med en hjelpende hånd, steller såret til pus.

Når du har en partner på plass, følger du disse stegene for riktig sårstell:

  1. Vask såret rent med Klorhexidin 1% sårrens (selges på alle apotek).
  2. Bruk lunkent vann for å fjerne skitt og størknet blod. Her anbefaler vi gaskompress fremfor bomull fordi bomull ofte setter seg fast i såret.
  3. Klipp bort så mye pels som mulig rundt sårområdet for å gjøre det enklere å få ro til å gro.
  4. Hold katten unna – de skal ikke slikke på det. Krager er kjipt for katten, men bra for såret.
  5. Blør såret? Dekk det gjerne over med et sårkompress. Hvis det ikke slutter å blø, er det lurt å kontakte veterinæren.

Men – og dette er et viktig men – dersom såret forverrer seg og katten din endrer adferd, som å holde seg mer inne og ikke er like energisk, er det på tide å ringe veterinæren.

Her er symptomer på at såret er infisert:

  1. Pus blir slapp og har feber.
  2. Det er dekket av gult verk.
  3. At såret lukter vondt.

Riktig sårstell reduserer behovet for antibiotika

Misforstå oss rett; vi mener ikke at katter ikke skal få antibiotika om de først har fått en infeksjon de trenger hjelp med å bli kvitt. Når det er sagt, er det ingen hemmelighet at overdrevent bruk av antibiotika kan føre til noen globale utfordringer med tiden.

Grunnen til at antibiotikaresistens skjer, er fordi bakterier er smarte, små djevler som er tilpasningsdyktige som bare rakkeren. Bruker du nok antibiotikabehandling mot en og samme bakterie mange nok ganger, vil de lære seg hvordan de kan sloss tilbake og antibiotikaen vil ikke lenger ha noe effekt. På en måte er det ganske imponerende at bakterier er så lure, men mest av alt er det skremmende.

Det betyr i bunn og grunn at vi kan bli satt hundre år tilbake i tid hvor en halsbetennelse kunne ta knekken på oss. Noe som er, mildt sagt, ubeleilig for alle skapninger, så la oss gjøre det vi kan for å ivareta vår egen – og kattens – gode helse.

– Dette er en av grunnene til at CatsOnly ønsker å øke bevisstheten rundt hvordan du som katteeier kan bidra til å redusere unødvendig infeksjon og sykdom hos katten din, hvorpå en heldig bieffekt også bidrar i kampen mot antibiotikaresistente bakterier, sier CatsOnly-veterinær, Ulrich Ohm.

Bli medlem i CatsOnly du også!

Last ned appen og bli medlem i dag.

Last ned til Apple

Last ned til Android

Hva gjør jeg hvis såret virker betent eller infisert?

Da kontakter du veterinæren i CatsOnly som kan ta en digital kikk på såret og gir deg råd om veien videre!

Slik kan riktig sårstell hos katten bidra i kampen mot antibiotikaresistens

ProTip fra veterinæren!

Ta en full sjekk av katten din en gang i blant og se gjennom hele pelsen for å utelukke skader du kanskje ikke har lagt merke til. Dette gjelder spesielt for deg som har en en katt som elsker utelivet. Her kan du lokke katten med snacks eller en god børste for å distrahere mens du sjekker.

En kjapp artikkeloppsummering for deg på farten:

  • Katter er mestere på å skjule smerte og skader.
  • Sår bør behandles uansett hvor små og ubetydelige de ser ut.
  • Følg våre sårstellrutiner lenger opp i artikkelen og slipp turen til veterinæren.
  • Riktig sårstell er forebyggende for unødvendig antibiotikabruk og bidrar dermed i kampen mot antibiotikaresistens.
  • Som medlem i CatsOnly-fellesskapet kan du kontakte veterinæren så mange ganger det trengs for å komme i mål med sårstellet.
appstore download button
playstore download button